Verkkouutiset

Puolustusministeri, kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Antti Häkkänen Ylellä: Koko itäraja laitetaan kiinni, jos tarve vaatii

Puolustusministeri muistuttaa Venäjän uhasta Euroopan demokraattisille maille.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kommentoi Ykkösaamussa ajankohtaista turvallisuustilannetta.

Neljä eteläisintä Suomen itärajalla sijaitsevaa raja-asemaa suljettiin keskiyöllä valtioneuvoston päätöksellä. Imatran, Niiralan, Nuijamaan ja Vaalimaan rajanylityspaikat pysyvät kiinni kolme kuukautta ja niiden kautta ei kulje sulun aikana liikennettä lainkaan.

Häkkäsen mukaan kyseiset raja-asemat suljettiin sen vuoksi, että näille on Venäjältä helpoimmat kulkureitit.

Ennen sulkua eilisen aikana turvapaikanhakijoita saapui raja-asemille 163. Turvapaikanhaku on jatkossa keskitetty pohjoisempaan Sallan ja Vartiuksen raja-asemille.

– Jos tarve vaatii, niin laitetaan koko itäraja kiinni. Se on kristallinkirkas viesti myös Venäjälle ja ihmisille, jotka pohtivat, että pitäisikö lähteä pitkälle reissulle.

Häkkäsen mukaan rajoja koskevassa julkisessa keskustelussa tulisi enemmän huomioida kansallinen turvallisuus eikä vain juridiset periaatteet.

– Pitää nähdä se, että minkälaisen uhan Venäjä muodostaa Euroopassa demokratioille. Se nähdään Ukrainassa päivittäin. Venäjä myös käyttää kaikkia mahdollisia hybridivaikuttamisen keinoja horjuttaakseen läntisiä yhteiskuntia häpeilemättä, pidäkkeettä.

Häkkäsen mukaan merkkejä Venäjän toiminnasta on globaalisti. Venäjä on pyrkinyt käyttämään siirtolaisia niin Baltian maissa, Puolassa kuin Välimerellä Wagner-järjestön avulla.

– Suomessa oli jo 2015 täysin selvät merkit, että Venäjä operoi Suomea vastaan. Ilman, että Suomi edes oli Nato-jäsen silloin, Häkkänen sanoo.

Häkkänen muistuttaa, että Venäjä on suurvaltapelaaja ja tilannetta arvioidessa tulisi tarkastella kokonaiskuvaa, eikä vain yhden yön tapahtumia.

– Me nähdään tämä iso kuva ja historia ja Venäjän pelikirja. Sen takia tässä joudutaan reagoimaan myös riittävän päättäväisesti heti alkuvaiheessa.

Ykkösaamussa vierailtiin Nuijamaan raja-asemalla, jossa näkyy asemalle asetetut rauta-aidat. Raja-asemalle on asetettu myös ajonestolaitteita, betonisia elementtejä sekä tilapäisaitaa. Apulaiskomentaja Jukka Lukkarin mukaan raja-asemalla on säädetty myös henkilökunnan vuorovahvuutta, mikäli tilanne rajalla muuttuisi yllättäen.

Häkkäsen mukaan ei ole näköpiirissä tai harkinnassa, että rajalle lähetettäisiin sotilaita, vaikka erilaisiin skenaarioihin onkin varauduttu.

Häkkänen muistuttaa, että suomalaiset voivat olla rauhallisin mielin eikä laajemmasta turvallisuustilanteen vaarantumisesta ole merkkejä, vaikka kiusantekoa ja vaikuttamista esiintyy.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)