Valtaosa itsensä juutalaisiksi määrittelevistä kokee antisemitismin eli juutalaisvastaisuuden lisääntyneen Suomessa viime vuosien aikana. Asia ilmenee Ihmisoikeuskeskuksen ja oikeusministeriön selvityksestä.
Kokemuksia ja näkemyksiä antisemitismistä Suomessa – Selvitys juutalaisiin kohdistuvasta syrjinnästä ja viharikollisuudesta -tutkimusraportin mukaan suurimpina ongelmina koetaan internetissä ja sosiaalisessa mediassa sekä mediassa ja poliittisessa elämässä ilmenevä antisemitismi.
Vastaajien mukaan antisemitismiä koetaan esiintyvän esimerkiksi äärioikeistolaisissa, äärivasemmistolaisissa ja islamistisissa yhteyksissä. Yleisimpänä syrjintäperusteena koetaan etninen tausta tai maahanmuuttajatausta.
Vain kahdeksan prosenttia syrjintää kokeneista kertoo ilmoittaneensa tapauksestaan esimerkiksi poliisille tai jollekin valvovalle viranomaiselle. Tutkimustulosten mukaan vastaajilla on kuitenkin vahva luottamus viranomaisiin ja Suomen oikeusjärjestelmään.
Antisemitismiä Suomessa kartoittanut selvitys pohjautuu Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) laatimaan kysymyssarjaan antisemitismistä. Tämä mahdollistaa tulosten vertailun myös muiden eurooppalaisten maiden kanssa.
Kyselytutkimuksen vastaajat ovat 16 vuotta täyttäneitä Suomessa asuvia henkilöitä, jotka pitävät itseään juutalaisina joko uskonnon, kulttuurin, kasvatuksen, etnisyyden, sukulaisuussuhteen tai muun syyn perusteella. Vastaajat kattavat laskentatavasta riippuen noin 17–22 prosenttia Suomessa asuvista juutalaisista.
Antisemitismi on Ihmisoikeuskeskuksen mukaan Suomessa vähän tutkittu aihe, eikä maassamme asuvien juutalaisten kokemuksia syrjinnästä ja viharikoksista ole koskaan aikaisemmin tutkittu kyselytutkimuksella.
Selvitys käynnistettiin keväällä 2023 ja aktiivinen tiedonkeruuvaihe toteutettiin saman vuoden loka-marraskuussa.