Verkkouutiset

Anna-Kaisa Ikonen muistuttaa hyvinvointialueiden vastuusta alijäämän hoitamiseksi. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Anna-Kaisa Ikonen HS:lle: Hyvinvointialueiden alijäämiä ei voi lykätä

Maakuntavero asettaisi alueet “voimakkaasti” eriarvoiseen asemaan, ministeri kommentoi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) katsoo, että hyvinvointialueiden on pysyttävä niille myönnetyssä rahoituksessa. Ikonen kommentoi asiaa Helsingin Sanomille.

Ikonen vakuuttaa myös, ettei maakuntaveroa tulla ottamaan käyttöön. Ikosen kanta perustuu hallitusohjelman kirjauksiin. Edellisen kauden maakuntaverokomiteassa istunut Ikonen katsoo, että vero asettaisi Suomen alueita “voimakkaasti” eriarvoiseen asemaan verotuksen ja palveluiden muodossa. Maakunnat saavat nykyisin rahoituksensa suoraan valtiolta.

Oppositio on toivonut hyvinvointialueiden alijäämien kuromista lisärahoituksella tai verotuksen kasvattamisella. Ikosen mukaan alijäämän siirtäminen hamaan tulevaisuuteen vaikeuttaa niiden kuromista umpeen jatkossa. Hallitus vaatii nyt hyvinvointialueiden anomien lainojen takaukseksi sitoutumista talouden tasapainotusohjelmaan. 

Hallitus on tehnyt suoria julkisia panostuksia muun muassa yksityisen hoidon Kela-korvauksiin. Korvauksilla pyritään julkisten hoitojonojen purkamiseen. Suuruusluokaltaan hoitojonojen purkamiseen Kelan kautta on kohdennettu noin puoli miljardia euroa.

Ikonen kertoo HS:lle, että hyvinvointivaltioiden on nyt järjestettävä palvelunsa kestävälle ja toimivalle pohjalle.

– Nyt nähdään, että rahat ja henkilöstö eivät riitä entisellä tavalla organisoituun palveluun, joten tämä on se hetki, jolloin pystytään tekemään isoja harppauksia. Ei se vanha malli ollut mitenkään täydellinen, hän kommentoi lehdelle.

Ikonen painottaa hyvinvointivaltioiden roolia järjestää palvelut ja rahoituksen kestävyys itsenäisesti. Hallituksen tehtävänä on Ikosen mukaan huolehtia siitä, että hyvinvointialueet kykenevät suorittamaan velkansa ja tekevät investointipäätöksiä vastuullisesti myös jatkossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)