Verkkouutiset

Arkadian Alko Helsingissä. LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN

”Alkon kansanterveydellinen asema pitäisi kyseenalaistaa jo nyt”

Päivittäistavarakaupan mukaan alkoholin saatavuutta voidaan rajoittaa ilman valtion monopoliyritystä.
Picture of Matti Lepistö
Matti Lepistö
Verkkouutisten toimittaja
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Enintään kahdeksanprosenttiset käymisteitse valmistetut alkoholijuomat tulevat kauppoihin myyntiin ensi viikolla. Seuraavaksi hallitus ryhtyy selvittämään viinien myynnin vapauttamista.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Tuula Loikkanen on toiveikas asia suhteen.

– Mielestämme ruoka ja viini kuuluvat yhteen, hän kiteyttää Verkkouutisten Asiakysymyksen haastattelussa. Videohaastattelun voi katsoa tästä klikkaamalla.

Loikkanen perustelee viinien myynnin vapauttamista myös sillä, että Alkon sijoittuminen vain tiettyjen kauppojen läheisyyteen vääristää tällä hetkellä päivittäistavarakauppojen kilpailua.

Alkon vieressä oleva kauppa on aina niin sanottu voittaja, kun toiset kaupat kärsivät.

– Tämä on sellainen kilpailun este, että viinit ovat vain Alkossa, Loikkanen sanoo.

Hänen mukaansa viinien myynnin salliminen parantaisi pienten markettien ja maaseudun kyläkauppojen asemaa. Myös alkoholin matkustajatuonti voisi vähentyä, jolloin verorahat pysyisivät Suomessa.

Loikkanen ei usko, että viinien myynnin salliminen ruokakaupoissa lisäisi kulutusta. Näin ei ole käynyt aiemminkaan, kun alkoholin myyntiä on vapautettu. Alkoholin kokonaiskulutus on vähentynyt Suomessa 11 prosenttia vuodesta 2017 vuoteen 2022.

– Me näemme, että suomalaiset ovat valmiita siihen, että meillä on myös ne viinit kaupassa, Loikkanen toteaa.

Kauppojen mukaan väkevät viinat voidaan pitää jatkossakin Alkossa tai lisensoiduissa myymälöissä. Onko Alkon monopolille enää kansanterveydellisiä tai oikeudellisia perusteita, jos viinien myynti sallitaan kaupoille?

– Jo tällä hetkellä Alko myy ainoastaan kolmanneksen alkoholista, joten mielestäni se Alkon kansanterveydellinen asema pitäisi kyseenalaistaa jo nyt. Jos sieltä ne viinit lähtevät, sen jälkeen EU:n pitää myös arvioida se, että onko se monopoli, Loikkanen vastaa.

Päivittäistavarakauppa on esittänyt, että yli 15 prosenttia alkoholia sisältävien myynti voidaan uudistaa erillistä lisenssiä vaativaksi. Näin myynti on järjestetty monessa muussakin EU-maassa.

– Monopoli ei missään nimessä ole ainoa keino saatavuuden rajoittamiseen.

Loikkanen vakuuttaa, että kaupat myisivät myös viiniä vastuullisesti.

– Kauppa on yksi vastuullisimmista toimijoista Suomessa. Meidät on valittu 11 vuotta peräkkäin kaikista vastuullisimmaksi toimialaksi, hän sanoo.

Jo nyt kaupat noudattavat tiukempaa linjaa alkoholin myynnissä kuin laki vaatii. Myyjät esimerkiksi kysyvät henkilötodistusta kaikilta alle 30 vuotta näyttäviltä henkilöiltä.

– Kaikilta nuorilta kysytään ja siitä on tullut osa sen kaupan arkea, Loikkanen kertoo.

Lain mukaan alaikäiset saisivat ostaa 1,2 prosenttisia alkoholijuomia, mutta tässäkin kaupat noudattavat tiukkaa linjaa. Niitä ei myydä alaikäisille.

– Päivittäistavarakauppa on ohjeistanut, että alaikäisille ei myydä lainkaan alkoholia sisältäviä juomia. Ne kuuluvat siihen ikärajavalvonnan piiriin, Loikkanen kertoo.

– Siinä mennään huomattavasti pidemmälle, mitä laki vaatii.

Katso uusin jakso:
Viinit halutaan ruokakauppoihin – tarvitaanko Alkoa enää suojelemaan kansalaisia?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)