Verkkouutiset

Alexander Stubb Turussa 23. syyskuuta. / Kuva: Kokoomus

Alexander Stubb LM:lle: Venäjän ydinaseuhkailu on bluffia

Presidenttiehdokkaan mukaan hyökkäyssotaan syyllistyneet on saatava lopulta vastuuseen.

EU-professori ja tuleva presidenttiehdokas Alexander Stubb arvioi Suomella olevan merkittävä rooli puolustusliitto Natossa. Siihen kuuluu oman alueen puolustaminen ja osallistuminen Naton operaatioihin.

– Uutena maana näytämme Suomen lippua ja kerromme liittolaisille, että meitä kiinnostavat heidän asiansa ja huolensa, Alexander Stubb sanoo Lännen Median haastattelussa.

Hän kannattaa ydinaseharjoitteluun osallistumista, sillä liittouman ydinsateenvarjo suojaa nyt myös Suomea. Suursodan syttymistä professori pitää epätodennäköisenä ja ydinsodan riskiä lähinnä teoreettisena.

– Venäjän ydinaseuhkailu on bluffia, Alexander Stubb sanoo.

Stubb vaatii, että Venäjän on vetäydyttävä Ukrainasta, korvattava aiheuttamansa tuho ja saatettava sotasyylliset kansainvälisen sotarikostuomioistuimen eteen.

– Hyökkäyssotaan syyllistyneet on saatava vastuuseen. Toisen maailmansodan jälkeen heidät saatiin vastuuseen ja Jugoslavian sodan jälkeen.

Suhde Venäjään pysyy vaikeana tulevalla presidenttikaudella, ja sitä synkentää Venäjän sota Ukrainassa.

– Tavoite on ystävällinen ja avoin suhde. Valitettavasti on aikoja, jolloin se ei ole mahdollista, Alexander Stubb toteaa.

Professori ei usko, että Kiina havittelisi vaikutusvaltaa yhtä tökeröllä keinolla kuin Venäjä eli hyökkäämällä Taiwanin kimppuun.

– Kiinan historiantaju on täysin erilainen. Sata vuotta on vain yksi sivu.

– Meidän suhtautumisemme on oltava strateginen, kunnioittava ja jämäkkä. Emme voi sulkea Kiinaa pois, Stubb jatkaa.

Alexander Stubbin ehdokkuus on määrä virallistaa kuukauden päästä, kun ylimääräinen puoluekokous nimeää hänet kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi 28. lokakuuta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)