Verkkouutiset

Kuluneet kesärenkaat. LEHTIKUVA/MILLA TAKALA

”Älä vaihda kesärenkaita liian hätäisesti” – pakkasyöt pitävät tienpinnat liukkaina

Vaihdon ajankohtaa on taas mietittävä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liikenneturvan mukaan renkaiden vaihtoa ei kannata kiirehtiä, jos omat ajot ajoittuvat aikaisiin aamuihin tai ajomatkat ovat pitkiä. Yöpakkasia saattaa olla pitkälle kevääseen.

Talvirenkaita tulee käyttää maaliskuun loppuun asti, mikäli sää tai keli sitä edellyttää. Jos olosuhteet ovat talviset ja tiet liukkaita, talvirenkaita on käytettävä. Nastarenkaita saa käyttää maaliskuun jälkeenkin, jos keli sitä vaatii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Liikenneturvan mukaan kesärenkaiden vaihdon ajankohtaa harkitessa on tärkeää pohtia sekä keliä että omaa ajoympäristöä. Vaikka etelässä olisikin jo kesärengaskelit, pohjoisemmassa talvi jatkuu pidempään. Myös vuorokaudenaika vaikuttaa. Vaikka päätiet olisivat auki, saattavat yöpakkaset tehdä ajoradasta liukkaan.

Liikenneturva muistuttaa auton kuljettajan olevan vastuussa siitä, että autossa on oikeanlaiset renkaat. Jos suuntaa pohjoiseen, tai ei ole valmis jättämään autoa talliin liukkaina kevätaamuina tai lumisohjossa, ei renkaita kannata vielä vaihtaa.

– Kannattaa mieluummin pelata varman päälle kuin vaihtaa kesärenkaisiin liian hätäisesti, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti tiedotteessa.

– Pidemmänkin ajan sääennusteita on syytä seurata ennen vaihto-operaatiota, sillä keväälle tyypilliset vaihtelevat kelit voivat aiheuttaa ikäviä yllätyksiä tien päällä.

Renkaiden kunnosta ei kannata tinkiä

Liikenneturvan mukaan renkaat ovat turvallisuuden kannalta yksi tärkeimmistä asioista autossa. Koko ajoneuvon hallinta riippuu niiden pitävyydestä. Renkaiden kunnon lisäksi vaihdon yhteydessä on tarkistettava rengaspaineet, ja niitä kannattaa seurata tasaisin väliajoin läpi vuoden

Uutena kesärenkaiden urasyvyys on noin 8 mm. Lain mukaan urien vähimmäissyvyyden pitää olla 1,6 mm, mutta jo ennen sitä renkaat ovat menettäneet ison osan pito-ominaisuuksistaan ja etenkin sateella vesiliirtovaara kasvaa.

Vanha tuttu testi kahden euron kolikolla toimii hyvin kesärenkaiden riittävän urasyvyyden tarkistamiseen. Jos on itse epävarma, kannattaa vaihto ja kunnon tarkistaminen antaa ammattilaisten käsiin. Huonokuntoiset renkaat on vaihdettava uusiin, Ruutti sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)