Kesälomakausi on jälleen käynnissä. Loman tarkoituksena on palautua töistä ja ladata akkuja tulevaa työrupeamaa varten. Ihanteellisessa tapauksessa kesälomalla työntekijä nauttii lomastaan täysin siemauksin ilman, että hänen tarvitsee uhrata työasioiden miettimiselle sekuntiakaan.
Monesti se voi olla kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Etenkin tietotyöläisillä töistä irtautuminen ei aina suju ongelmitta ja työasiat voivat jäädä helposti pyörimään päähän. Ikävimmissä tapauksessa työhuolet voivat vaivata mieltä koko kesäloman ajan.
On kuitenkin olemassa tiettyjä keinoja, joiden avulla voi irtautua työasioista loman ajaksi. Niitä noudattamalla saat kesälomastasi irti suurimman hyödyn.
Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Anniina Virtanen suosittelee aloittamaan töistä irtautumisen jo ennen lomalle jäämistä. Ihanteellisessa tilanteessa tämä tarkoittaa sitä, että töissä ei jäisi mitään kesken ja työntekijä voisi lähteä lomille hyvillä mielin.
– Tietysti se on luonnollista, että joku asia jää kesken. Työelämässä harvoin onnistuu se, että maailma saadaan valmiiksi juuri ennen lomia, Virtanen toteaa Verkkouutisille.
Vaikka töissä ei aivan kaikkea ehtisikään saamaan valmiiksi ennen kesälomaa, lomalle lähtöön olisi hyvä valmistautua jo etukäteen. Työntekijä voi kirjoittaa ennen lomalle jäämistään itselleen myös muistilistan asioista, joihin pitää palata loman jälkeen.
– Silloin ei jää loman ajaksi miettimään, mitä asioita minun pitikään töihin palattuani muistaa.
Monella on heti kesäloman alussa tapana tehdä jotain selvästi arjesta poikkeavaa, kuten lähteä matkalle esimerkiksi mökille. Kun loman aloittaa heti tavallisesta poikkeavalla tekemisellä, ero arjen ja loman välillä konkretisoituu.
– Se on tietysti aina yksilöllistä, mikä kenellekin sopii. Monelle kuitenkin toimii se, ettei loman alku tuntuisi tavalliselta viikonlopulta vaan siinä olisi jotain erilaista.
Joillekin voi toisaalta olla tärkeää myös vain levätä ja rentoutua heti loman alussa. Virtanen mainitsee esimerkiksi tilanteen, jossa viimeiset työpäivät tai -viikot ennen lomaa ovat olleet kuormittavia ja rasittavia.
– Silloin voi olla, että haluaa ensimmäiset päivät vain levätä. Siksi on tärkeää aina kuunnella omaa jaksamista ja miettiä, millaiseen tekemiseen oma jaksaminen riittää.

Älä lue työviestejä lomalla
On myös olemassa tiettyjä virheitä, joihin kesäloman aikana ei kannata sortua. Ainakaan, jos haluaa pitää työasiat poissa mielestä.
– Työhön liittyviä sähköposteja tai muita viestintäkanavia ei ainakaan kannata käydä lukemassa. Silloin töistä irti pysyminen voi olla vaikeaa.
Tässäkin asiassa on kuitenkin yksilöllisiä eroja. Jollekin työntekijälle voi tuntua stressaavalta ajatus kesäloman aikana kertyneistä sadoista sähköpostiviesteistä.
– Jos sellainen kovasti ahdistaa, viestejä voi käydä lukemassa lomalla vaikka kerran viikossa. Jollekin se voi toimia, jos sillä tavalla saa itselleen mielenrauhan.
Joka tapauksessa Virtanen suosittelee välttämään töiden tekemistä lomalla.
– Ajatuksia ei tietenkään voi samalla tavalla kontrolloida. Se on aivan luonnollista, että välillä lomallakin pulpahtaa mieleen töihin liittyviä ajatuksia. Tarvittaessa niitä voi kirjoittaa itselleen ylös ja palata asiaan sitten loman päätyttyä. Sitten voi taas keskittyä lomalla muihin asioihin.

Työläppäri pois näkyvistä loman ajaksi
Nykyään monella on tapana tehdä etätöitä kotoa käsin. Se luo myös omat haasteensa töistä irtautumiselle. Työasiat voivat pyöriä helpommin mielessä, jos esimerkiksi työtietokone ja muut välineet ovat kotona koko ajan näkyvillä.
– Tarvittaessa kotona olevaa työpistettä voi sisustaa eri tavalla ja laittaa työhön liittyvät välineet varastoon tai piironkiin pois näkyvistä loman ajaksi. Silloin ne eivät ole näkyvillä muistuttamassa työasioista koko ajan, Virtanen vinkkaa.
Etätyötä tekevän kannattaa muistaa yksi toinenkin asia: työlaitteita ei kannata mennä availemaan loman aikana.
– Töistä palautumista haittaa aina hieman se, jos työasioita käy vilkuilemassa loman aikana. Vaikka työviesteihin ei vastaisikaan, se katkaisee aina tietynlaisen rentoutumisen ”moodin”, kun työasiat palautuvat mieleen.

Kevyt paluu arkeen
Kuten jo todettua, töistä irtautumisen valmistelu kannattaa aloittaa jo viimeisinä työpäivinä. Tähän liittyy oleellisesti myös loman jälkeiset työpäivät.
– Ihanteellisessa tapauksessa loman jälkeiset ensimmäiset työpäivät olisivat suhteellisen kevyitä, sillä ”työmoodiin” palaamisessa menee aina oma aikansa. Olisi hyvä, että heti ensimmäisinä päivinä ei olisi pitkiä palaveriputkia tai muita vaativia tehtäviä heti alkuun, Virtanen pohtii.
Jos heti loman jälkeen on tiedossa vaativia tehtäviä, nekin voivat painaa työntekijän mieltä loman aikana. Siksi ihanteellisessa tapauksessa työntekijän olisikin hyvä päästä lomalle tilanteessa, jossa mitään suuria asioita ei jää kesken.
– Tämä ei etenkään tietotyössä valitettavasti usein ole mahdollista, Virtanen myöntää.
LUE MYÖS:
Meneekö työ muun elämän edelle? Tunnista nämä varoitusmerkit