Verkkouutiset

Carl Barksin joulutarinat -kirja varoittaa tänä jouluna tarinoidensa vahingollisista vaikutuksista.

Aku Ankan joulutervehdys: Kuvaamme tiettyjä ihmisryhmiä negatiiviseen sävyyn

Carl Barksin piirrosklassikoiden joulukirjassa oleva ylimääräinen kommentti jatkaa valittua linjaa.

Story House Egmontin julkaisema ja kauppoihin tullut Carl Barksin joulutarinat 1958-1964 on jatkoa Ankka-piirtäjämestari Carl Barksin (1901-2000) viimevuotiselle kovakantiselle juhlakirjalle.

Uudessa teoksessa on yhdeksän restauroitua Aku Ankka -klassikkoa vuosilta 1958-1964. Myös tämän teoksen alkuun on toimitus tehnyt disclaimerin sarjakuviensa sisällöstä.

Lukijaa varoitetaan kirjan alkusivujen tekstissä näin:

Kirjassa tiettyjä ihmisryhmiä ja kulttuureja saatetaan kuvata negatiiviseen sävyyn ja kielteisin tavoin. Ennakkoluuloinen ajattelu on aina väärin, aikakaudesta riippumatta.

Kustantajan tekstin mukaan he eivät kuitenkaan halua poistaa tarinoista näitä näkemyksiä ”vaan mieluummin nostamme esiin niiden vahingolliset vaikutukset, pyrimme oppimaan niistä ja avaamaan keskustelua suvaitsevaisemmasta tulevaisuudesta”.

Viimevuotisessa vuosien 1950-1957 Barks-piirrosten kirjassa disclaimer kuului näin:

”…Tarinoissa esiintyy välillä asenteita ja näkemyksiä esim. perhe-elämästä, tieliikenteestä ja siipikarjan hoidosta, jotka saattavat vaikuttaa auttamattoman vanhanaikaisilta ja jopa vastuuttomilta. Uskomme lukijoiden osaavan tulkita ne ajankuvaksi, ei elämänohjeiksi. Toimitus

LUE MYÖS:
Aku Ankan klassikoiden kirjaan Suomessa varoitus: Vanhanaikaisia näkemyksiä (VU 26.10.2021)

Uusimmat
MAINOS