Verkkouutiset

Vasemmalta presidenttiehdokkaat Mika Aaltola, Li Andersson, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn ja Alexander Stubb maanpuolustuskurssiyhdistyksen vaalipaneelissa 29. marraskuuta 2023. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

”Aina tällainen älytön show” – gallupuutisointi meni taas oudoksi

Vaaliasiantuntijan mukaan presidentinvaalin tulos tammikuussa tulee poikkeamaan paljon eräistä nykykyselyistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uutissuomalaisen presidenttigallupin uusia numeroita julkaistiin laajasti tiedotusvälineissä perjantaina. Tuloskärjessä esimerkiksi Pekka Haavistolla oli 24, Alexander Stubbilla 21 ja Jussi Halla-aholla 10 prosentin kannatus. Stubbin kerrottiin olevan nousussa, Haaviston laskussa.

– Voi kun näissä uutisoinneissa olisi jotain päätä, Ellun Kanoissa työskentelevä vaaliasiantuntija ja entinen kokoomuksen suunnittelupäällikkö Jukka Manninen parahtaa somessa.

Mannisen mukaan ensiksikin 21 prosenttia kannatuksista puuttuu Uutissuomalaisen gallupista, koska mukaan on laskettu Ei osaa sanoa -vastaukset (EOS). Ehdokkaat saivat yhteensä vain 79 prosenttia. Toiseksi: esimerkiksi Sari Essayahin, Harry Harkimon ja Paavo Väyrysen kannatuksia ei juuri kerrottu.

Kolmanneksi, jos EOS-vastaukset putsaa pois – kuten tilanne vaaleissa on – on Haaviston ja Stubbin kaula jälkijoukkoon uutisoitua isompi.

Pekka Haaviston kannatus on todellisissa mittaustuloksissa vaihdellut noin 23-29 prosentin välillä. Manninen huomauttaa, että Helsingin Sanomien Haavistolle (oikeasti, toim. huom.) mittaama 23 prosenttia on tuorein luku. HS:n gallup koottiin 20.–21.11.2023, Uutissuomalaisen gallup koottiin 14.11.–23.11.2023.

Alexander Stubbin kannatus on välillä 26-28 prosenttia. Halla-aho on Mannisen mukaan nousussa, Olli Rehn ja Mika Aaltola ”feidaavat”.

– Mutta tässä päästään taas siihen ikuisuusaiheeseen, että miten nämä presidentinvaalien gallupit pitäisi julkaista. Tämä on aina tällainen älytön show, Jukka Manninen valittelee.

– Joskus taannoin, kun tästä oli median edustajien kanssa puhetta, niin perustelu tuntui olevan se, että mielipidekirjo pitää tuoda esille ja se on arvokasta. No, miksi sitä mielipidekirjoa ei pidä tuoda esille puoluekannatusten osalta?

Hän huomauttaa, että käytännön seurauksena ”vaalitulos tammikuussa tulee poikkeamaan paljon EOS:lla kuorrutetuista kyselyistä”.

LUE MYÖS:
Taasko gallupeilla pelataan? Näin tehdään numerojekku (VU 27.11.2023)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)