Verkkouutiset

Yritysten luottamus entistä vaisumpi – ”Pohjalla ollaan”

Jos aiemmin syksyllä oli pientä odotusta talouden käänteestä, tällaiset toiveet on valitettavasti jouduttu hautaamaan, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton johtava ekonomisti Penna Urrila.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Marraskuun luottamusindikaattori kertoo EK:n mukaan, että yritysten tilanne on jopa aavistuksen vaisumpi kuin kuukausi sitten vastaavassa tutkimuksessa.

– Pohjalla ollaan yhä, toteaa Urrila EK:n tiedotteessa.

EK:n mukaan teollisuuden luottamus heikkeni hivenen marraskuussa, ja suhdannetilannetta kuvataan selvästi tavanomaista harmaammaksi. Tuotannon ei juuri odoteta kasvavan, ja tilauskanta on niukka.

Rakennusyritysten luottamus puolestaan laski marraskuussa yhä matalammalle. Tilauskanta on EK:n mukaan huomattavan heikko. Henkilöstön arvioidaan vähenevän yleisesti, vaikka kehityksessä otettaisiin huomioon normaali kausivaihtelu.

Palveluyritysten luottamus pysyi marraskuussa suunnilleen ennallaan pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella. Myynnin kehityksestä odotetaan heikkoa.

Myös vähittäiskaupan luottamus pysyi marraskuussa ennallaan, mutta EK:n mukaan huomattavan heikolla tasolla. Myynnin määrä jatkoi laskuaan marraskuussa, ja myynnin arvioidaan supistuvan edelleen.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan luvut muistuttavat etenkin kotimaisen ostovoiman heikkoudesta, mutta eivät myöskään vahvista toiveita viennin vedolla tapahtuvasta teollisuuden elpymisestä.

– Taloudessa ei nähdä talvella selvää käännettä parempaan, vaikka vienti länsimaihin voikin jatkaa nousua. Kotimaisen kysynnän kehitys näyttää vaisulta kotitalouksien kulutuksen, julkisen kulutuksen ja rakennustoiminnan osalta myös ensi vuonna, Kuoppamäki arvioi tiedotteessaan.

EU-vertailussa suomalaisyritysten luottamus jäi lokakuussa pahasti pussin pohjalle rakennusalaa lukuun ottamatta. Rakentamisessa olimme EK:n mukaan EU-maiden keskitason alapuolella, mutta palvelut sekä teollisuus olivat heikoimpien joukossa ja vähittäiskaupan luottamus oli selvästi EU-maiden heikoin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)