Verkkouutiset

Kolmannes lastensuojelutehtävissä toimivista on epäpäteviä

Kolmannes lastensuojelun tehtävissä toimivista on epäpäteviä, kertoo Valviran tuore selvitys.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran selvityksen mukaan kaikista lapsi- ja perhekohtaisista sosiaalityöntekijöistä suurin osa (68 %) täytti sosiaalityöntekijän kelpoisuusehdot. Kolmannes lastensuojelun on kuitenkin epäpäteviä.

Sosiaalityöntekijän tehtäviä hoitavista vähän yli neljännes (28 %) oli sijaisia. Viidenneksessä kunnista (22 %) alle puolet sosiaalityöntekijöistä täytti kelpoisuusehdot.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Puolessa Suomen kunnista lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun tehtävissä toimivilla henkilöillä oli kohtuullisena pidettävä määrä asiakkaita, eli korkeintaan 40 sosiaalityöntekijää kohden.

Toimiva lastensuojelu –selvitysryhmä sai eri tahoilta arvioita siitä, mikä voisi olla suositeltava määrä asiakkaita työntekijää kohden. Arviot vaihtelivat 20 ja 50 välillä. Yksiselitteisten ja kaikkia kuntia sitovien asiakasmäärämitoitusten määrittelyä on kuitenkin yleisesti pidetty erittäin vaikeana toteuttaa.

Suurimmassa osassa kunnista (75 %) oli ainoastaan yksi tai alle yksi johtavan viranhaltijan virka. Kokonaan ilman johtavan viranhaltijan virkaa oli viisi kuntaa, joista neljä ilmoitti ostavansa johtavan viranhaltijan palvelut toisesta kunnasta.

Valvira toteaa, että lastensuojelu on erittäin vaativaa työtä.

– Siinä tehdyt arvioinnit ja ratkaisut vaikuttavat pitkälle lasten ja heidän perheidensä elämään. Kunnat vastaavat siitä, että perheet ja lapset saavat tarvitsemansa avun ja tuen. Ne vastaavat myös siitä, että palvelut on järjestetty lain mukaisesti.

– Resurssien riittämättömyys ei oikeuta kuntaa olemaan huolehtimatta lakisääteisistä velvoitteistaan. Kunta ei voi myöskään vedota siihen, ettei se saa palkatuksi riittävästi ammatillisesti pätevää henkilöstöä, Valvira jatkaa.

Valvira ja aluehallintovirastot aikovat nyt käynnistää valvontatoimenpiteet niissä kunnissa, joissa on selvästi nähtävissä, että lastensuojelun henkilöstömitoitukset ovat riittämättömiä.

Valvira teki loppuvuodesta 2013 kunnille kyselyn, jossa selvitettiin kuntien lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun työntekijöiden määrää ja kelpoisuutta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)