Verkkouutiset

Radikaali ehdotus: Köyhimmille muita matalammat pääsyvaatimukset yliopistoihin

Skotlannissa pohditaan keinoja yliopistomaailman tasa-arvoistamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreessa skotlantilaisraportissa ehdotetaan muun muassa, että kaikkein vähävaraisimmista perheistä tuleviin tulisi soveltaa yliopistoissa matalampia pääsyvaatimuksia kuin muihin.

Raportti on osa Skotlannin hallituksen hanketta, jolla pyritään takaamaan, että vähävaraisista taustoista tulevat opiskelijat kattaisivat vähintään viidenneksen kaikista yliopisto-opiskelijoista vuoteen 2030 mennessä.

The Scotsmanin mukaan hanke on herättänyt vastarintaa yliopistoissa ja oppositioissa.

Raportissa esimerkiksi ehdotetaan, että kaikkien maan yliopistojen tulisi asettaa yleisistä pääsyvaatimuksista erilliset vaatimukset kaikkein köyhimmistä oloista tuleville hakijoille. Yliopistojen tulisi myös taata paikkoja vaatimukset täyttäville hakijoille.

Vaatimusten tulisi raportin mukaan ”heijastaa tarkasti matalinta akateemista tasoa ja osaamista, joka vaaditaan tutkinto-ohjelman suorittamiseen onnistuneesti”.

Hakijoiden tausta määritettäisiin ilmeisesti muun muassa asuinpaikan perusteella.

Skotlannin opetusministeri Angela Constancen mukaan ”työläistaustaisten nuorien” saamiseksi yliopistoihin olisi tehtävä nykyistä enemmän.

”Skotlannilla on yhteiskunnallinen, moraalinen ja taloudellinen velvollisuus saavuttaa tasa-arvoinen pääsy (yliopistokoulutukseen)”, Constance toteaa.

Hänen mukaansa tilanne on kuitenkin jo parantunut viime vuosina.

Esimerkiksi Glasgow’n ja St. Andrewsin yliopistoissa vähävaraisista taustoista tulevat opiskelijat pääsevät tietyille kursseille muita matalammilla arvosanoilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)