Verkkouutiset

Seksuaalirikosten ja petosten määrät nousseet

Poliisille ilmoitettujen rikosten määrä laski alkuvuoden aikana yli seitsemän prosenttia eli yli 14 000 rikoksen verran edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa poliisille ilmoitettiin yhteensä 178 928 rikosta.

Petos- ja seksuaalirikosten määrät nousivat. Petosten määrä kasvoi 29 ja seksuaalirikosten 13 prosenttia. Sen sijaan muun muassa mökkimurtojen ja liikennerikosten määrät laskivat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen luonnehtii alkuvuoden kuukausia poliisin kannalta kiireisiksi. Turvapaikanhakijoiden määrän lisääntyminen ei juuri näy rikostilastoissa tai poliisin saamien hälytystehtävien määrässä, mutta turvapaikanhakijoihin liittyvät tehtävät työllistävät poliisia muutoin edelleen.

Seksuaaliset ahdistelut lisääntyivät

Seksuaalirikosten määrä nousi alkuvuoden aikana lähes 13 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Poliisille ilmoitettiin tammi-maaliskuussa 94 seksuaalirikosta enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana. Yhteensä seksuaalirikoksia oli 838 kappaletta.

– Seksuaalirikosten määrän nousua selittää pitkälti seksuaalisten ahdisteluiden määrän lisääntyminen, Kolehmainen sanoo.

Seksuaalisia ahdisteluita tuli poliisin tietoon 132 eli 88 tekoa enemmän kuin edellisen vuoden tammi-maaliskuun aikana, jolloin poliisille ilmoitettiin 44 seksuaalista ahdistelurikosta. Voimakkaimmin seksuaalisten ahdisteluiden määrä on noussut Helsingin, Länsi-Uudenmaan ja Sisä-Suomen poliisilaitosten alueilla.

Niissä seksuaalirikoksissa, joissa rikoksesta epäilty on poliisin tiedossa, ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten määrä nousi 55:llä. Seksuaalirikosten määrä sisältää tilastoinnissa muun muassa raiskausrikokset ja seksuaaliset ahdistelurikokset.

Ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjä seksuaalisia ahdisteluita oli viime vuoden tammi-maaliskuussa seitsemän, kun tänä vuonna kolmen ensimmäisen kuukauden aikana ulkomaan kansalaista epäillään 34 seksuaalisesta ahdistelusta.

Vastaavat luvut Suomen kansalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten osalta olivat viime vuoden osalta 23 rikosta ja tänä vuonna 32 rikosta. Ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjen raiskausrikosten määrä on noussut yli viidenneksellä (9 rikosta).

Raiskausrikosten ja seksuaalisten ahdisteluiden, joissa asianomistaja on tiedossa, ulkomaalaisten asianomistajien määrät ovat myös nousseet. Seksuaalirikosten tapausten määrä, joissa asianomistajana on ulkomaan kansalainen, on yli puolet (52,5 %) enemmän (21 kpl) kuin tapausten määrä edellisen vuoden tammi-maaliskuussa.

Petokset kasvavat huimaa vauhtia

Omaisuusrikosten kokonaismäärä on alkuvuoden aikana laskenut lähes viidellä prosentilla viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Petosrikosten määrä jatkoi huimaa kasvua. Määrä kasvoi peräti 29 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kehitys johtuu nettipetosten määrän kasvusta. Petosrikoksissa ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten osuus on noussut huomattavasti (46 %) verrattuna edelliseen vuoteen. Myös ulkomaan kansalaisten osuus asianomistajina näissä tapauksissa on noussut (51 %).

Talousrikosjuttuja kirjattiin tämän vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä yhteensä 476 kappaletta, mikä on 45 vähemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana ja 37 vähemmän kuin vuoden 2014 vastaavana aikana.

Kokonaiskuva viime vuosilta on, että talousrikosilmoitusten määrä on vuodesta 2011 lähtien lisääntynyt.

Pahoinpitelyt lisääntyivät, huumerikokset ennallaan

Henkirikoksia kirjattiin vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä saman verran kuin edellisenä vuonna eli 19. Väkivaltarikosten määrä nousi vastaavana aikana noin 2,4 prosenttia.

Pahoinpitelyrikokset ovat lisääntyneet alkuvuonna 2,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Pahoinpitelyrikoksissa ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten osuus on noussut edellisestä vuodesta yli puolella (410 rikosta). Samaan aikaan tapausten määrä, joissa ulkomaalainen on pahoinpitelyrikoksen asianomistaja, määrä on myös noussut yli 46 prosenttia (363 tapausta).

Huumausainerikostilanteessa ei ole muutoksia aiempaan. Ulkomaalaisilla rikollisorganisaatioilla on tärkeä rooli Suomeen suuntautuvassa huumausaineiden salakuljetuksessa, mutta huumausaineiden levitysorganisaatiot ovat edelleen pääosin suomalaisia.

Vuonna 2015 törkeän huumausainerikoksen tekijöiksi epäillyistä yli viidennes oli ulkomaalaisia, mutta tämän vuoden ensimmäinen neljännes osoittaa tässä kuitenkin pientä laskua.

Turvapaikanhakijoita oli tammi-maaliskuun aikana rikoksesta epäiltyinä yleisimmin pahoinpitelyissä, näpistyksissä ja laittoman maahantulon järjestämisissä. Asianomistajina he olivat yleisimmin pahoinpitelyissä, laittomissa uhkauksissa ja lievissä pahoinpitelyissä.

Poliisin tietoon tulleiden liikennerikosten määrät ovat laskeneet edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna lähes kymmenen prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)