Verkkouutiset

Toukokuussa vain 12 prosenttia kuluttajista aikoi joko varmasti tai mahdollisesti ostaa henkilöauton vuoden sisällä. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kuluttajien luottamus talouteen yhä matalalla

Nykytilan arvio kuluttajan omasta taloudesta heikkeni varsinkin vuodentakaisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli toukokuussa -8,8, kun se huhtikuussa oli -7,9 ja maaliskuussa -10,8. Vuotta aiemmin toukokuussa luottamusindikaattori sai arvon -11,6. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -2,2.

Toukokuussa luottamus talouteen oli selvästi vahvinta pääkaupunkiseudulla (luottamusindikaattori -3,5). Heikointa luottamus oli muualla Etelä-Suomessa (-13,2).

Väestöryhmistä opiskelijat olivat huomattavan optimistisia (5,4). Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat toukokuussa eläkeläiset (-16,6).

Toukokuussa kuluttajien odotukset sekä omasta että Suomen taloudesta vuoden kuluttua paranivat selvästi vuodentakaisista, mutta heikkenivät hieman huhtikuuhun verrattuna. Odotukset olivat vaisulla tasolla.

Nykytilan arvio kuluttajan omasta taloudesta heikkeni varsinkin vuodentakaisesta ja pysyi toukokuussa hyvin matalalla tasolla.

Kuluttajista 34 prosenttia arvioi toukokuussa, että heidän oman taloutensa tila on heikompi kuin vuotta aiemmin. Vain 21 prosenttia kuluttajista piti omaa talouttaan kyselyhetkellä edellisvuotista vahvempana.

Kuluttajista 68 prosenttia oli sitä mieltä, että Suomen taloustilanne on nyt huonompi kuin vuotta aiemmin, ja vain seitsemän prosenttia näki sen parempana.

Toukokuussa 24 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Vastaajista 35 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden heikkenevän.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti toukokuussa 27 prosenttia kuluttajista ja 18 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.

Odotus yleisen työttömyystilanteen kehityksestä koheni

Kuluttajien odotus yleisen työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa koheni toukokuussa mutta pysyi pitkän ajan keskitasolla. Kuluttajista 23 prosenttia odotti, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana, ja 32 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän.

Toukokuussa työlliset kuluttajat eli palkansaajat ja yrittäjät kokivat omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhan säilyneen lähes ennallaan. Uhan arvioitiin olevan samalla tasolla kuin pitkällä ajalla keskimäärin.

Työllisistä kuusi prosenttia uskoi uhan vähentyneen omalla kohdallaan ja 15 prosenttia arvioi riskin kasvaneen. Puolet eli 49 prosenttia työllisistä koki toukokuussa, ettei heillä ole lainkaan vaaraa joutua työttömäksi tai lomautetuksi.

Arvio inflaatiosta pysyi korkeana

Toukokuussa kuluttajien arvio kyselyhetken inflaatiosta ja odotus hintojen muutosvauhdista vuoden kuluttua pysyivät ennallaan ja korkealla tasolla.

Kuluttajat arvioivat toukokuussa, että kuluttajahinnat ovat nousseet 8,2 prosenttia edellisvuoden toukokuusta ja nousevat 4,9 prosenttia seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 90 prosenttia oli sitä mieltä, että hinnat ovat nousseet vuodessa paljon tai melko paljon.

Selvästi harvempi eli 33 prosenttia kuluttajista odotti hintojen nousevan vähintään samaa vauhtia myös tulevina kuukausina.

Säästäminen, lainanotto ja isot ostokset eivät innosta

Toukokuussa ajankohtaa pidettiin edeltävien kuukausien tapaan erittäin huonona lainanotolle ja myös säästämiselle. Kuluttajista vain kahdeksan prosenttia arvioi ajan otolliseksi lainan ottamiselle ja 40 prosenttia piti säästämistä kannattavana.

Samalla myös aikomukset lainanottoon olivat hyvin vähäisellä tasolla. Toukokuussa 14 prosenttia kuluttajista suunnitteli ottavansa lainaa vuoden sisällä.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat toukokuussa melko hyväksi. Mahdollisuuksia säästämiseen tulevina kuukausina ennakoitiin olevan tavanomaisen verran. Rahaa oli toukokuussa jäänyt säästöön 56 prosentilla kuluttajista ja 73 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana.

Toukokuussa ajankohtaa pidettiin edelleen erittäin epäedullisena kestotavaroiden ostamiselle. Kuluttajista vain kahdeksan prosentin mielestä hetki oli otollinen hintaville hankinnoille.

Aikeita käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan seuraavan vuoden aikana oli kuluttajilla toukokuussa yhä hyvin niukalti. Ostoaikeet laantuivat varsinkin vuodentakaisiin verrattuna. Toukokuussa kymmenen prosenttia kuluttajista aikoi lisätä ja jopa 43 prosenttia ennakoi vähentävänsä rahankäyttöään kestokulutukseen seuraavan vuoden aikana.

Auton ostoa seuraavan vuoden aikana harkittiin toukokuussa selvästi vähemmän kuin normaalisti. Myös asunnon osto- ja peruskorjaamisaikeita oli niukemmin kuin pitkällä ajalla keskimäärin.

Toukokuussa vain 12 prosenttia kuluttajista aikoi joko varmasti tai mahdollisesti ostaa henkilöauton vuoden sisällä. Asunnon ostoa tai talon rakentamista harkitsi samoin 12 prosenttia kuluttajista. Kuluttajista 15 prosenttia suunnitteli käyttävänsä rahaa kodin peruskorjaamiseen seuraavan vuoden aikana.

Kuluttajien luottamustutkimus tehdään verkkolomakkeella ja puhelinhaastatteluilla. Tutkimuksessa on pääosin valmiit vastausvaihtoehdot. Toukokuussa 2023 kyselyyn osallistui 975 henkilöä ja vastausaste oli 44,8 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)