Verkkouutiset

Venäjä kieltää demokratiaa edistävän järjestön toiminnan

Venäjän uusi laki kieltää National Endowment for Democracy -järjestön toiminnan Venäjällä, kertoo Radio Free Europe.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä kieltää amerikkalaisen National Endowment for Democracy (NED) -järjestön toiminnan Venäjän alueella. NED on amerikkalainen voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on edistää demokratiaa.

Venäjän mukaan NED:in toiminta on ei-toivottua. Päätös on osa uutta kiisteltyä lainsäädäntöä, jonka presidentti Vladimir Putin allekirjoitti toukokuussa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun lakia sovelletaan käytäntöön.

Ihmisoikeusaktivistit ovat kritisoineet lakia, sillä heidän mukaansa se on yritys tukahduttaa sivistysyhteiskuntaa ja hajaannuttaa aktivisteja Venäjällä. Samaa mieltä on myös NED, jonka mielestä lain todellinen tarkoitus on pelotella ja eristää Venäjän asukkaita toisistaan.

Viranomaisten mukaan laki on välttämätön, jotta ulkomaiset tahot eivät voisi käyttää Venäjällä toimivia järjestöjä Venäjän turvallisuuden heikentämiseen.

Myös NED nähdään turvallisuusuhkana: viranomaiset ovat ilmaisseet tiedotteessaan tulleensa siihen johtopäätökseen, että ”NED edustaa uhkaa Venäjän liittovaltion perustuslain määräyksille, puolustuskapasiteetille ja valtion turvallisuudelle”.

NED:iä vastaan esitettiin myös syytös, jonka mukaan järjestö olisi ”käyttänyt hyväkseen Venäjän kaupallisia ja muita ei valtion omistamia yhdistyksiä järjestääkseen poliittista toimintaa, jonka päämääränä on vaikuttaa viranomaisten päätöksentekoon, tehdä paikallisista vaaleista laittomia ja mustamaalata Venäjän asevoimia”.

Kielletyissä järjestöissä Venäjällä työskenteleviä ihmisiä saattaa odottaa isot sakot ja jopa kuuden vuoden vankilatuomio.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)