Verkkouutiset

Yhdysvallat siirtää ydinaseita Turkista Romaniaan

Euractiv-lehden mukaan Yhdysvallat ei enää luota Turkkiin ja vie ydinaseensa pois Incirlikin tukikohdasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvallat on alkanut siirtää ydinaseita Turkista Romaniaan, kertoo uutislehti Euractiv.com. Lehti perustaa tietonsa kahteen toisista riippumattomaan lähteeseen.

Siirron syynä ovat Yhdysvaltain ja Turkin heikentyneet suhteet.

Lähteiden mukaan siirto on vaikeaa sekä teknisesti että poliittisesti.

– Ei ole helppoa siirtää ydinaseita, joita on yli 20, toinen lähteistä sanoo Euractiville.

Kylmän sodan jälkeen Yhdysvallat on sijoittanut Nato-maa Turkkiin noin 50 taktista ydinasetta, kertoo ajatuspaja Stimson Center tuoreessa raportissaan. Aseet on sijoitettu Incirlikin tukikohtaan noin sadan kilometrin päähän Syyrian rajasta.

Turkin heinäkuisen vallankaappausyrityksen aikana Incirlikin tukikohdasta katkaistiin sähköt. Turkin hallitus kielsi Yhdysvaltain lentokoneita käyttämästä nousemasta ja laskeutumasta tukikohtaan. Tukikohdan komentaja pidätettiin.

Stimson Centerin mukaan on epävarmaa, olisiko Yhdysvallat pystynyt pitämään ydinaseet kontrollissaan, jos Turkin vallankaappausyritys olisi laajentunut sisällissodaksi.

Euractivin haastatteleman lähteen mukaan Yhdysvallat ei enää luota Turkkiin. Sen vuoksi se siirtää ydinaseet Nato-maa Romanian Deveselun tukikohtaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)