Verkkouutiset

10 asiaa, joita et tiennyt maailmaa puhuttavasta suomalaismiljardööristä

Kuka on USA:n pakotelistalle joutunut Gennadi Timtshenko, Venäjän presidentin läheinen oligarkki?
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

1. USA:n valtiovarainministeriön mukaan öljymiljardööri Gennadi Timtshenko, 61, on Venäjän presidentti Vladimir Putinin taloudellisen sisäpiirin keskeisin jäsen. Timtshenkon perustamassa Gunvor-yhtiössä Putinilla on USA:n mukaan sijoituksia, eli omistusta, ja mahdollinen pääsy sen varoihin. Timtshenko ja Gunvor kiistävät ja ovat aina kiistäneet tämän jyrkästi.

2. Timtshenko kertoo myyneensä keskiviikkona koko 45 prosentin osuutensa Gunvorista. Pakotteet tarkoittavat sitä, että Timtshenkolla ei ole asiaa USA:an, hän ei voi tehdä bisnestä amerikkalaisyhtiöiden kanssa ja hänen mahdolliset tilinsä USA:ssa ovat jäässä.

3. Gennadi Timtshenko syntyi Armeniassa. Sotilaan poikana hän oli lapsena DDR:ssa ja Ukrainassa.

Tälle jutulle yhtenä lähteenä ja innoittajana olleen IB Timesin jutun mukaan Timtshenko on sähköinsinööri. Hänellä on kaksi tytärtä ja poika.

4. Timtshenko tuli Suomeen Espooseen 1991 edustamaan Urals Finland -öljy-yhtiötä, josta tuli IPP. Hän sai Suomen kansalaisuuden, joka helpottaa matkustamista, 1999.

5. Timtshenko menestyi jo ennen kuin Putin tuli valtaan. Timtshenko muutti Suomesta veroihin kyllästyneenä Sveitsiin 2002 Geneve-järven rannalle. Monet hänen omistuksensa kulkevat veroparatiisijärjestelyiden kautta. Hänellä on yhtiötä muun muassa Kyproksella, Itävallassa ja Luxemburgissa.

6. Gennadi Timtshenko on Forbesin mukaan Venäjän kuudenneksi rikkain ja maailman 62. rikkain ihminen 10-15 miljardin dollarin omaisuudella. Gunvor on maailman neljänneksi suurin öljykauppias, jonka lisäksi suurinta omistusta Timtshenkolla on muun muassa kaasujätti Novatekissa.

7. Timtshenko harrastaa tennistä. IPP-yhtiö on Talin tennisturnauksen pääsponsori. Hänen omistus- ja sijoitusyhtiönsä on Volga Group. Suomessa hän on mukana Hartwall-Areenassa, Jokereissa ja Airfix Aviationissa. Maailmalla hänellä on ollut laivoja, rautateitä, satamia ja hotelleja. Jokerien lisäksi Timtshenko on jääkiekossa KHL-liigan puheenjohtaja ja pietarilaisen SKA:n omistaja.

8. Putinin taloudellisen lähipiirin muut jäsenet, jotka joutuivat USA:n pakotelistalle, ovat Arkadi Rotenberg, Boris Rotenberg ja pankkiiri Juri Kovaltshuk. Viides on Dmitri Gorelev, joka ei joutunut. Rotenbergit ovat mukana Långvikin kurssikeskuksessa ja useissa muissa kiinteistöissä Suomessa. Sotshin olympialaisista heidän rakennusbisneksensä tekivät miljardeja.

9. Pietarilaisia miehiä yhdistää muun muassa judoseura Yavara-Neva, jonka kunniapuheenjohtaja Putin on.

10. Gennadi Timtshenko ja Arkadi Rotenberg antoivat ensimmäisen kommenttinsa pakotelistalle joutumisestaan Interfaxille. Siinä heidän reaktioitaan kuvaillut välikäsi kertoi, että he näkivät sen ”epäsuorana tunnustuksena heidän palveluistaan Venäjän valtiolle”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)