Verkkouutiset

Stubb puolustaa Venäjä-pakotteita: ”Emme ole enää harmaalla vyöhykkeellä”

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Venäjä olisi voinut vaikuttaa vahvemmin separatistien toimintaan, muttei ole sitä tehnyt.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mielestä Venäjä-pakotteet ovat olleet toistaiseksi välttämättömiä. Hän puolustaa myös Suomen mukanaoloa EU:n rintamassa:

– Emme ole enää harmaalla vyöhykkeellä, vaan osa laajempaa yhteisöä, Stubb sanoi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan Espoossa lomalta paluun jälkeen. Hän korosti Suomen jakavan EU:n arvot avoimesta demokratiasta ja markkinataloudesta.

Stubbin mukaan kyse ei ole kuitenkaan vain pakotteista ja taloudesta, vaan taustalla etsitään koko ajan ratkaisua diplomatian keinoin.

Stubb kertoi olleensa parin viikon aikana tiiviissä puhelinyhteydessä niin EU:n, Ukrainan kuin Venäjänkin johdon suuntaan.

– Koko ajan haemme ratkaisua.

Stubbin mielestä Venäjä-pakotteille on kuitenkin vahvat perusteet.

– Venäjä on valloittanut suvereenin kansallisvaltion alueen. Toinen ongelma on, että Venäjä olisi voinut vahvemmin vaikuttaa separatistien toimintaan alueella, mutta ei ole sitä tehnyt, Stubb huomautti ja viittasi lopuksi myös malesialaiskoneen ampumiseen.

Pääministerin ilmoitus eduskunnalle

Stubbin mukaan pakotteiden vaikutukset ovat rajalliset, mutta niiden epäsuorat vaikutukset ovat, ”ilman muuta, pitkässä juoksussa merkittävät”.

Pääministerin mukaan pakotteiden vaikutusta Suomeen on vaikea arvioida, mutta Suomen Pankin laskelmien mukaan kun Venäjän talous laskee kolme prosenttia, sen suora vaikutus Suomen kansantalouteen on 0,5 prosenttia.

Stubb korostaa, että Venäjän talouden lasku lähti liikkeelle kuitenkin jo ennen pakotteita.

Stubb ehdottaa, että Ukrainan tilanteesta annettaisiin pääministerin ilmoitus eduskunnassa syksyllä.

– Tästä olisi hyvä käydä julkista, avointa keskustelua eduskunnassa. Tilanne on sen verran vakava.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)