Verkkouutiset

Saudi-Arabia aikoo mestata ja ristiinnaulita teini-ikäisenä vangitun pojan

Ali Mohammed al-Nimr tuomittiin kuolemaan arabikevään mellakoihin osallistumisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saudi-Arabian viranomaiset vangitsivat Ali Mohammed al-Nimrin vuonna 2012 arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Hän oli tuolloin mediatietojen mukaan vasta 16- tai 17-vuotias.

Sittemmin al-Nimr on tuomittu kuolemaan mestaamalla. Ylimääräisenä rangaistuksena hänen ruumiinsa on vielä määrä naulata ristille ja asettaa esille yleiselle paikalle varoituksena muille. Tuomio saatetaan panna täytäntöön minä hetkenä hyvänsä.

Saudi Arabian valtion mediaa siteeraavan CNN:n mukaan tuomion antanut oikeus katsoi al-Nimrin kuuluneen terroristisoluun, hyökänneen poliisien kimppuun molotovin cocktaileilla ja lietsoneen kumouksellista toimintaa.

Brittiläiseen Reprieve-ihmisoikeusjärjestöön viittavan MIC:n mukaan al-Nimrin tuomio perustui kiduttamalla saatuun tunnustukseen.

Al-Nimrin tapaus on noussut otsikoihin maailmalla etenkin tuomitun nuoren iän ja tuomion epämääräisyyden vuoksi. Lisäksi tapauksen tausta vaikuttaa poliittiselta.

Ali Mohammed al-Nimr on Saudi-Arabian hallinnon vastustajana tunnetun shiiasaarnaaja sheikki Nimr al-Nimrin veljenpoika. Myös Nimr al-Nimr on tuomittu kuolemaan.

Kritiikki on yltynyt entisestään sen jälkeen, kun paljastui, että Saudi-Arabian YK-lähettiläs Faisal Trad oli valittu hiljattain johtamaan YK:n ihmisoikeusneuvoston vaikutusvaltaista asiantuntijapaneelia.

Useat valtiot ovat vedonneet Saudi-Arabiaan teloitustuomion peruuttamiseksi. Toistaiseksi valtio ei ole taipunut.

Saudi-Arabia on yksi maailman innokkaimmista kuolemanrangaistuksen käyttäjistä. Amnesty International -ihmisoikeusjärjestön tuoreen kuolemanrangaistusta Saudi-Arabiassa käsittelevän raportin mukaan maassa on teloitettu ainakin 2 200 ihmistä vuosien 1985 ja 2015 välillä.

Puolet surmatuista on raportin mukaan ollut ulkomaalaisia. Lisäksi noin kolmannes teloitustuomioista on annettu rikoksista, jotka eivät ole kansainvälisen lain nojalla niin vakavia, että niistä voitaisiin tuomita kuolemaan.

Tuomioita annetaan myös alaikäisenä tehdyistä rikoksista kansainvälisen lain ja ihmisoikeussopimusten vastaisesti. Saudi-Arabian tiedetään tuominneen kuolemaan myös henkisesti jälkeenjääneitä ja mielisairaita ihmisiä.

Kuolemantuomiot pannaan tavallisesti täytäntöön pyövelin miekalla suorittamilla mestauksilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)