Verkkouutiset

Italian sosialistipääministerin ja hallituksen tähti himmenee

Italian politiikan toivona nähdyn sosialistipääministeri Matteo Renzin ja hänen hallituksensa tähti himmenee.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vain 40-vuotias Matteo Renzi nousi sosialistisen Demokraattisen puolueen johtoon joulukuussa 2013 ja helmikuussa 2014 hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin pääministeri Italian historiassa.

Hänen suosionsa ylitti selkeästi puoluerajat ja kesäkuussa hänen toimintaansa oli tyytyväisiä peräti 74 prosenttia italialaisista.

Sunnuntain La Repubblica –sanomalehden julkaisemassa Demos-tutkimuslaitoksen mittauksessa hänen suosionsa on laskenut 46 prosenttiin. Joulukuusta on pudotusta 4 prosenttiyksikköä ja huippuhetkistä liki 30.

Myös hänen hallituksensa suosio on laskusuunnassa. Viime kesäkuussa hallituksen toimiin oli tyytyväisiä 69 prosenttia italialaisista, tammikuussa luku oli tippunut 42 prosenttiin. Joulukuusta on pudotusta 4 prosenttiyksikköä.

Niin ikään Renzin johtaman puolueen kannatus on laskenut. Tammikuussa puolueen kannatus oli 36,3 prosenttia. Kesäkuussa se oli 45,2. Demokraattisen puolueen apupuolue hallituksessa, vihervasemmistolainen SEL on 4,3 prosentissa.

Kannatustaan on kasvattanut nelinkertaisen entisen pääministerin Silvio Berlusconin Forza Italia, jonka kannatus oli nyt 15,8 prosenttia. Pohjois-Italian eroa Italiasta haaveileva Pohjoisen liitto saa 13 prosentin kannatuksen, ja Forza Italiasta eronnut Uusi keskustaoikeisto (NCD) 4,8 prosenttia.

Eli jos vaalit olisivat nyt, hajanaisesta keskustaoikeistosta tuskin olisi sosialistihallituksen kaatajaksi.

Populistinen Viiden tähden liike on hieman alle 20 prosentissa. Puolueelle ei ole kelvannut minkäänlainen yhteistyö yhdenkään puolueen kanssa.

Tutkimukseen haastateltiin 1026 italialaista, virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)