Verkkouutiset

Raskaudenaikainen kuumeilu on yhteydessä autismiriskiin

Lapsella todettiin autismikirjon häiriö noin 30 prosenttia todennäköisemmin, jos hänen äitinsä oli sairastanut kuumeen raskauden aikana, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Raskaudenaikainen kuumeilu saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan suurentaa lapsen autismiriskiä. Riski havaitaan varsinkin silloin, kun kuumeita on useita ja ne ajoittuvat keskiraskauteen, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Molecular Psychiatry -lehdessä, ja ne perustuvat 96 000 vuosina 1999 – 2009 syntyneen lapsen ja heidän äitiensä terveystietoihin. Kaikkiaan 16 000 lapsen äiti oli sairastanut vähintään yhden kuumeen raskauden aikana. Autismikirjon häiriö todettiin hieman alle 600 lapsella.

Tulosten perusteella lapsella todettiin autismikirjon häiriö noin 30 prosenttia todennäköisemmin, jos hänen äitinsä oli sairastanut kuumeen raskauden aikana. Riski oli vielä suurempi, jos kuume oli ajoittunut raskauden keskivaiheisiin.

Tuolloin autismiriski oli 40 prosenttia suurempi kuin lapsilla, joiden äideillä ei ollut kuumetta missään vaiheessa raskautta.

Riskit myös suurenivat tasaisesti mitä useampia kuumeita äiti oli sairastanut. Kolme kuumejaksoa liittyi jo yli kolminkertaiseen autismiriskiin, tulokset osoittivat.

Nyt julkaistut tulokset vahvistavat näyttöä siitä, että raskaudenaikaiset infektiot todennäköisesti ovat yksi autismikirjon häiriöille altistava tekijä. Ne eivät kuitenkaan selitä kaikkia tapauksia eikä tarkkaa syntymekanismia tiedetä tämänkään tutkimuksen jälkeen.

Autismi on yleensä alle kolmevuotiaana ilmenevä aivojen kehityshäiriö, joka mm. vaikeuttaa ilmeiden ja eleiden ja niillä välitettävien tunteiden tulkitsemista.

Pelkän autismin sijaan nykyään puhutaan laajemmin autismin kirjosta, johon lukeutuvat muun muassa Aspergerin oireyhtymä ja epätyypilliset autismin muodot.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)