Verkkouutiset

Kim Jong-unin salainen sotakartta näkyi ohjusvideolla – maaleina Etelä-Korean ydinvoimalat

Pohjois-Korean hiljattain julkaisemalla ohjusvideolla vilahtavasta kartasta löytyy mielenkiintoisia merkintöjä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korea laukaisi torstaina kaksi lyhyen kantaman ballistista ohjusta mereen. Etelä-Korean armeijan mukaan ohjukset iskeytyivät noin 500 kilometrin päähän laukaisupaikastaan.

Maan valtion media KCNA julkaisi televisiolähetyksessään laajalle kuvakoosteen laukaisusta. Myös videopalvelu Youtubeen ladatulla videolla (alla) maan diktaattori Kim Jong-un esitetään seuraamassa ohjustestiä. Hänen edessään on pöytä ja kartta.

Kirjailija ja Reutersin Etelä- ja Pohjois-Korean kirjeenvaihtaja James Pearson on julkaissut twitterissä tarkennetun kuvakaappauksen, jossa kartta näkyy selvästi.

Pearsonin julkaisemassa kuvassa näkyy ohjusten laukaisupaikan ja suunnitellun maalialueen lisäksi myös joitakin Etelä-Korean alueelle tehtyjä merkintöjä. Hän pitää kahta niistä hyvin huolestuttavina.

”Kaikkein hälyttävin asia Kim Jong-unin SCUD-kartassa on se, että kaksi Etelään merkityistä pisteistä on ydinvoimaloita”, Pearson tviittaa.

Scud on Naton nimitys neuvostoaikaiselle lyhyen kantaman ballistiselle ohjukselle.

Laukaisun jälkeen Pohjois-Korea ilmoitti päättävänsä kaikki sen ja Etelä-Korean väliset yhteistyöhankkeet ja ottavansa haltuunsa kaiken sen alueella sijaitsevan eteläkorealaisen omaisuuden.

Suurin osa omaisuudesta liittyy maiden yhteiseen Kaesongin teollisuusalueeseen. Pohjois-Korea sulki alueen helmikuussa.

Pohjois-Korean johdon retoriikka ja toiminta on äitynyt viime aikoina varsin sotaisaksi.

Etelä-Korean ja Yhdysvaltain yhteinen vuosittainen sotaharjoitus alkoi maanantaina. Pohjois-Korea on uhannut käyttää ydinaseitaan harjoituksien vuoksi ja Kim Jong-un on määrännyt maan ydinaseet virallisesti täyteen valmiuteen.

KCNA julkaisi myös tällä viikolla ensimmäiset kuvat väitetystä ohjuksen kärkeen sopivasta pienennetystä ydinaseestaan.

Asiantuntijat ovat kautta linjan olleet sitä mieltä, että on hyvin epätodennäköistä, että Pohjois-Korea kykenisi vielä kehittämään ballistisen ohjuksen kärkeen sopivan pienennetyn ydinaseen. Maalla on kuitenkin tiettävästi useita tavanomaisia ydinpommeja.

Myöskään maan ohjusteknologian ei uskota olevan sillä tasolla, että se kykenisi tuottamaan tarkkoja ja toimintavarmoja mannertenvälisiä ohjuksia.

Pohjois-Korea on suorittanut hiljattain sekä maan historian neljännen ydinkokeen että laukaissut satelliitin avaruuteen. Avaruusraketin laukaisua on pidetty kulissina pitkän matkan ohjuskokeelle. Pohjois-Korean tiedetään myös kehittävän sukellusveneestä laukaistavaa ballistista ohjusta.

Kansainvälinen yhteisö on reagoinut kokeisiin jyrkästi ja Pohjois-Koreaan jo ennestään kohdistettujen tiukkoja vientirajoituksia ja pakotteita on päätetty kiristää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)