Norja lähettää tuhansia turvapaikanhakijoita polkupyörällä takaisin Venäjälle

Norjan integraatioministerin mukaan kaikki Venäjältä viime vuonna tulleet turvapaikanhakijat lähetetään takaisin.

  • LKS 20151228 LKS 20151221 4718; TO GO WITH AFP STORY 
(FILES) A photo taken on November 12, 2015, shows Refugees who walk alongside there bikes to the Norwegian border crossing station at Storskog after crossing the border from Russia near Kirkenes. An increasingly popular route for migrants across Russia and into Norway has Oslo angered and worried as winter approaches, while commentators suspect Moscow is deliberately creating problems for its neighbour. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND

    Turvapaikanhakijat ylittävät Norjan rajaa polkupyörillä.

    ()

Norja alkaa lähettää pian tuhansia turvapaikanhakijoita maan pohjoisosasta takaisin Venäjälle, kertoo The Local.

Norjan hiljattain virkaan astunut integraatioministeri Sylvi Listhaug kertoi asiasta tiistaina. Hänen mukaansa Norja pyrkii tekemään asiassa yhteistyötä Venäjän kanssa. Aiemmin karkotuksien on uutisoitu johtaneen tilanteeseen, jossa Norjan ja Venäjän viranomaiset ovat pallotelleet tulijoita edes takaisin rajan yli.

Norjaan tuli viime vuoden aikana kaikkiaan 5 500 turvapaikanhakijaa Venäjältä. Valtaosa heistä saapui Pohjois-Norjan Storskogin raja-aseman kautta.

Pääasiassa syyrialaistaustaiset tulijat saapuivat Venäjän rajamuodollisuuksien vuoksi polkupyörillä. Verkkouutiset on kertonut ilmiöstä muun muassa tässä ja tässä.

Norjan poliisin mukaan siirtolaiset on ilmeisesti lähetettävä takaisin samoilla polkupyörillä, joilla he tulivatkin.

”Olemme pyytäneet, että heidän hylkäämänsä tai poliisin haltuun ottamat polkupyörät kerättäisiin talteen, jotta ulkomaalaiset voivat käyttää niitä, kun heidät palautetaan Venäjälle”, Jan Erik Thomassen Norjan poliisista kommentoi Norjan yleisradio NRK:lle.

”Ymmärrän, että tämä voi tuntua hieman kiusalliselta ja oudolta”, hän toteaa.

Thomassenin mukaan poliisi haluaisi välttää sen, että turvapaikanhakijoiden on pyöräiltävä takaisin Venäjälle. Asia riippuu kuitenkin Venäjän viranomaisista.

Turvapaikanhakijoiden oikeuksia Norjassa puolustava Norwegian Organization for Asylum (NOAS) -kansalaisjärjestö on kritisoinut integraatioministeri Listhaugin palautussuunnitelmia kovasanaisesti.

”Norja ei voi palauttaa turvapaikanhakijoita Venäjälle, joka palauttaa heidät edelleen Syyriaan. Meitä sitovat kansainväliseen lakiin perustuvat velvoitteet, joita Norjan on ylläpidettävä”, NOAS:n vanhempi asiantuntija Jon Ole Martinsen kommentoi.

Norja on linjannut käännyttävänsä kaikki Venäjältä Pohjois-Norjaan tulevat siirtolaiset heti, kun he saapuvat rajan yli.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.