Naton salainen simulaatio: Latviaan hyökättiin kuin Krimille

Viron puolustusministeri vahvistaa Naton suorittaneen simulaatioharjoituksen Latviaan suuntautuneesta hyökkäyksestä.

  • LKS 20160211 LIKS 20160211  STR216; NATO Secretary General Jens Stoltenberg (2nd R) and Georgian Defence Minister Tina Khidasheli (2nd L) take part in the NATO-GEORGIA Commission (NGC) meeting at the NATO headquarters in Brussels on February 11, 2016. / AFP / THIERRY CHARLIER - LEHTIKUVA / AFP

    Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg (oik.) ja Georgian puolustusministeri Tina Khidasheli Nato-kokouksessa Brysselissä.

    ()

Viron yleisradio ERR paljastaa Naton harjoitelleen simulaatiolla vastaamista Latviaan suuntautuneeseen hybridihyökkäykseen. Viron puolustusministeri Hannes Hanso on vahvistanut harjoituksen tapahtuneen.

Kyseessä oli salainen korkean tason simulaatio. Siihen osallistuivat Naton puolustusministerit. ERR:n mukaan sotapeli osoittaa, kuinka vakavasti puolustusliitto ottaa mahdollisuuden hybridihyökkäyksestä sen itäisellä rintamalla.

Diplomaattilähde kertoo ERR:n radiolle, että vastaavaa on harjoiteltu viimeksi yli kymmenen vuotta sitten. Hänen mukaansa uhkatilanne oli tuolloin ”täysin erilainen”.

Naton simulaatiossa hyödynnettiin Venäjän Krimin valtaamisessa soveltamaa operaatiomallia.

Tunnuksettomat erikoisjoukot hyökkäsivät kohteisiin Latviassa samanaikaisesti, kun Klaipedan öljyterminaali sabotoitiin ja Naton järjestelmiin tehtiin kyberhyökkäys. Simulaatiossa vihollinen käytti myös propagandaa, joka kehotti Latvian kansaa nousemaan kapinaan.

Hannes Hanso kertoo, ettei simulaatiossa harjoiteltu ”suoraa hyökkäystä”. Kyseessä oli hänen mukaansa kuitenkin tilanne, joka antoi Natolle perusteet reagoida siihen voimalla.

Hanso kertoo harjoituksen herättäneen runsaasti kysymyksiä.

”Meidän on tehtävä hyvin selväksi, kuinka todellista tiedustelutietoa vaihdetaan, mikä tämän tiedustelutiedon sisältö on ja kuinka sen pohjalta rakennetaan voimakas vastatoimi”, hän toteaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.