Verkkouutiset

Nato-komentaja: Venäjä voisi vallata Baltian maat kahdessa päivässä

Naton sotilaskomitean seuraava puheenjohtaja kenraali Petr Pavel pitää Naton poliittista päätöksentekoprosessia liian hitaana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Yksi Naton heikkouksista on sen monimutkainen päätöksentekoprosessi. Se johtuu siitä, että Natolla on 28 jäsenmaata, joiden on päästävä yhteisymmärrykseen kaikissa päätöksissä, tshekkiläinen kenraali Petr Pavel toteaa Tshekin tasavallan valtio-omisteisen CTK-uutismedian mukaan.

Kesäkuun alussa Naton sotilaskomitean puheenjohtajaksi astuva Pavel puhui keskiviikkona Prahassa järjestetyssä turvallisuuskonferenssissa.

”Venäjä kykenee taas toisaalta tekemään päätöksiä hyvin nopeasti, muutamassa tunnissa”, Pavel sanoo.

Hänen mukaansa Naton päätöksentekotapaan kuuluvat hyväksymismenettelyt kestävät paljon sen nopean toiminnan joukoille asetettuja reaktioaikoja kauemmin. Petr Pavel sanoo, että nopean toiminnan joukot kykenevät puuttumaan mahdolliseen konfliktitilanteeseen (Euroopassa) kahdessa päivässä. Tämän vuoksi poliittinen prosessi tulisi saada niin nopeaksi, että se osuu yksiin joukkojen reaktioajan kanssa.

”Venäjä voisi vallata Baltian maat kahdessa päivässä. Tänä aikana Nato ei kykenisi reagoimaan tilanteeseen. Nato joutuisi pohtimaan kysymystä siitä, aloittaako se sodan – ehkä jopa ydinsodan – Venäjää vastaan miehitetyn Baltian vuoksi”, Pavel toteaa.

Petr Pavel toisti arvionsa CTK:lle myöhemmin keskiviikkona antamassaan haastattelussa.

”Jos otetaan teknisestä näkökulmasta huomioon, kuinka paljon joukkoja Venäjä kykenee lähettämään Baltiaan, maiden alueet ja joukkojen määrä niiden alueella, voitaisiin Baltia todellakin valloittaa parissa päivässä”, Pavel sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että on kokonaan toinen kysymys, kuinka tehokkaasti Naton viides artikla ja mahdollinen ydinpelote ehkäisevät Venäjän mahdollisia toimia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)