Verkkouutiset

Provokatsija ja maskirovka ovat Moskovan vahvoja sota-aseita

Kremlin historiallisesti taitamat erityissodankäynnin lajit ovat jälleen ajankohtaisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

The XX Committee -sivuilleen kirjoittava John Schindler on amerikkalaisen merisotakoulun kansainvälisen turvallisuuden professori sekä tiedustelu- ja Eurooppa-asiantuntija. Hänen mukaansa venäläiset ovat täydellistäneet provokatsijan taiteen, joka tulisi nyt ymmärtää.

Provokatsija, provokaatio, on kohteen saamista reagoimaan kielteisesti. John Schindlerin mukaan se on vihollisen kontrolloimista salassa ja vihollisen saamista tekemään itselleen vahingollisia ja sinulle hyödyllisiä asioita. Omat provokaattorisi kääntävät vastapuolen oikeat aktivistit toimimaan sinun puolestasi.

Esimerkiksi ääriainesten saaminen tekemään hulluja, itsetuhoisia asioita ei ole useinkaan vaikeaa. Niinpä heitä ja terroristeja voidaan luoda. ”Herkkäuskoiset länsimaiset ovat suuri apu”, professori Schindler kirjoittaa esitellen ilmiön pitkää historiaa.

”Tämä malli on pidettävä mielessä nykyisin keskusteltaessa Ukrainasta, jossa Kreml vakuuttaa nykyisen Kiovan hallituksen olevan ’fasisteja’ ja suunnittelemassa ’natsien’ kaappausta. Ukrainassa on ikäviä näkemyksiä omaavaa oikeaa laitaa, mutta Moskova paisuttelee heidän määräänsä efektin luomiseksi, ja monet länsimaiset hyväksyvät sen kritiikittä. Lisäksi monet kaikkein kovimmat Ukrainan kansallismieliset ovat salaa Moskovan kontrollissa, eikä tässä ole mitään uutta”, John Schindler toteaa.

Lukuisat ukrainalaiset ovat ihmetelleet kovaotteisen kansallismielisen Pravyi Sektor -ryhmän torstaina ja perjantaina pitämiä mielenosoituksia maan parlamentin luona. Venäjälle ne televisioitiin suorana ja ne toimivat Moskovan hyväksi.

Pravyi Sektorin presidenttiehdokkaalle mitattiin äskeisessä gallupissa 0,9 prosentin kannatus.

Professorin mukaan Pravyi Sektor voi olla sekä vaarallinen demokratialle että myös Moskovan palkkalistalla. ”Valitettavasti voimme odottaa lisää provokaatioita tämän kriisin jatkuessa”.

”Provokaatio yhdistettynä propagandaan voi olla voimakas viestimään Ison Valheen ihmisistä, paikoista ja jopa maista, erityisesti kriisiaikana. Kreml on hionut tätä epämiellyttävää taitoa yli vuosisaidan. Seuraavan kerran kun kuulet väkivallasta Ukrainassa – ja valitettavasti varmasti kuulet – on hyvä muistaa, että provokatsija on todellista”, hän toteaa.

”#provokatsija #maskirovka #dezinformatsija #kompromat #aktivnyemeropriyatija #kombinatsija #konspiratsija… siinä kaikki mitä nyt on”, Schindler kirjoittaa Twitterissä.

Maskirovka tarkoittaa sodankäyntiin liittyvää peittelyä, petosta, yllätystä, valhetta, disinformaatiota, harhautusta. Kompromat on ikävien asioiden julkistamista jostakin henkilöstä. Aktivnye meropriyatija on Venäjän turvapalveluiden termi poliittiselle sodankäynnille ja kombinatsija tarkoittaa useita yhtäaikaisia kokeiluja tai testejä esimerkiksi Ukrainassa. Konspiratsija on salaliitto.

Klassinen maskirovka tapahtui Krimin miehityksessä, josta amerikkalaisten tiedustelun ei kerrottu saaneen siepattua mitään vihjeitä etukäteen. Vladimir Putin itse ei sanojensa mukaan omista matkapuhelinta, ei juurikaan käytä nettiä eikä edes vastaa soivaan kotipuhelimeensa.

Merisotakoulun toinen professori Tom Nichols toteaa Twitterissä, että ”meidän tulisi kohdella Venäjää kuin vastenmielistä juoppoa illalliskutsuilla ja varmistaa, ettei hän riko enää enempää huonekaluja”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)