Verkkouutiset

Liettuan presidentti: ”Venäjä on aloittanut sodan Eurooppaa vastaan”

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite vaatii EU-maita antamaan sotilaallista tukea Ukrainalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Venäjä on aloittanut sodan Eurooppaa vastaan lähettämällä joukkoja Itä-Ukrainaan”, Dalia Grybauskaite totesi Baltic Timesin mukaan.

Grybauskaite vaatii täydellistä aseiden vientikieltoa Venäjälle. Hänen mukaansa EU-maiden tulisi myös harkita sotilaallisen tuen antamista Ukrainalle.

”Kyseessä ei ole vain röyhkeä kansainvälisen lain loukaus vaan myös vakava uhka koko Euroopan turvallisuudelle”, Grybauskaite totesi viikonloppuna Eurooppa-neuvoston kokouksessa, viitaten viime viikolla levinneisiin uutisiin Ukrainassa operoivista venäläisjoukoista.

Venäjän toimia Ukrainassa on arvosteltu kovasanaisesti myös Virossa.

Viron ulkoministeri Urmas Paet on todennut, ettei Ukrainan siviileihin kohdistuvia väkivaltaisuuksia voida hyväksyä. Paet on vaatinut Venäjää lopettamaan aseiden toimittamisen Itä-Ukrainaan.

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves sanoi perjantaina, että Ukraina on Venäjän asevoimien hyökkäyksen kohteena.

Ilveksen mukaan käynnissä on ”julistamaton sota” Venäjän ja Ukrainan välillä.

”Venäjän toimet loukkaavat selvästi YK:n peruskirjaa, Helsingin Etyj-sopimusta ja vuoden 1990 Pariisin sopimusta”, Ilves listasi.

Ilveksen mielestä Lännen tulisi puuttua tilanteeseen entistä päättäväisemmin ja suojella Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Putin kehottaa neuvotteluihin

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi sunnuntain antamassaan televisiohaastattelussa, että Ukrainan hallinnon tulisi aloittaa oitis neuvottelut Itä-Ukrainan separatistien johdon kanssa. Putinin mukaan osapuolten tulisi keskustella myös Itä-Ukrainan separatistialueiden statuksesta itsenäisenä valtiona, Guardian kertoo.

Putinin lausunto herätti laajasti huomiota. Myöhemmin hänen tiedottajansa selvensi, ettei Putin tarkoittanut, että Itä-Ukrainan olisi saatava itsenäisyys. Tiedottajan mukaan presidentti oli vain tarkoittanut, että osapuolet on saatava keskustelemaan keskenään.

Ukrainan turvallisuusneuvoston mukaan taistelut ovat jatkuneet ankarina Donetskin ympäristössä. Mariupolin strategisesti tärkeässä satamakaupungissa Asovanmeren rannalla pelätään separatistihyökkäystä.

Maanantaina uutisoitiin kahden Ukrainan laivaston partioaluksen joutuneen tykistöhyökkäyksen kohteeksi. Ainakin toinen aluksista on uponnut.

Mediassa kiertävien tietojen perusteella myös Luhanskissa on tavattu raskasta venäläiskalustoa ja Ukrainan armeijan kerrotaan ottaneen siellä yhteen venäläisten panssareiden kanssa.

Turvallisuusneuvosto tviittasi jo lauantaina, että Venäjän federaatio on tehnyt invaasion Ukrainaan ja Donbassin alueelle virtaa jatkuvasti aseistettuja miehiä ja kalustoa.

Turvallisuusneuvoston lähes päivittäin julkaisemissa tilannekartoissa aiemmin vain Venäjän rajan puolelle merkittyjä venäläistä panssarikalustoa ja tykistöä tarkoittavia kuvakkeita on nyt siirretty myös Ukrainan alueelle Luhanskin oblastissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)