Verkkouutiset

Krimin tataarit ahtaalla uudessa komennossa

Tataarit ovat joutuneet syrjinnän ja painostuksen alaisiksi sen jälkeen, kun Venäjä otti haltuun Krimin niemimaan, kertoo Radio Free Europe.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän viranomaiset ovat kutsuneet Krimin tataarijohtajat Venäjän tutkimuskomiteaan kuulusteltaviksi. Se, että tataarijohtajat on kutsuttu kuulusteltaviksi juuri ennen Ankaraan ensi viikonlopuksi suunniteltua suurta maailmankongressia, on herättänyt huolta siitä, että viranomaiset yrittävät painostaa tataareja.

Kuulusteluun kutsutut tataarijohtajat ovat Krimin tataarineuvoston keskusvaalikomitean puheenjohtaja Zair Smedlyaev ja Krimin tataarien itsehallintoelimen Mejlisin varapuheenjohtaja Nariman Celal.

Smedlyaev arvelee, että kuulustelulla saattaisi olla jotain tekemistä vuoden 2014 helmikuussa tapahtuneiden kahakoiden kanssa, joissa yhteen ottivat Venäjän tukemat aktivistit Krimin tataareja ja Ukrainan tukemia aktivisteja vastaan.

Hän toteaa myös, että kuulustelu saattaa olla yritys estää tataarijohtajia ja -aktivisteja osallistumasta tataarien maailmankongressiin Ankarassa. Ankaraan odotetaan noin kahtasataa tataariryhmää Krimin alueelta.

Tataarien asema Venäjän hallinnon alla on ollut heikko sen jälkeen, kun Venäjä otti haltuunsa Krimin niemimaan keväällä 2014. Aktivistien mukaan tataarit ovat joutuneet muun muassa syrjinnän, painostuksen ja hyväksikäytön uhreiksi ja tataarien oma televisiokanavakin suljettiin huhtikuussa 2014.

Useita Krimin tataareja on myös löydetty kuolleena viimeisen vuoden aikana ja useita tataariaktivisteja on pidätetty, mukaan lukien Mejlisin varapuheenjohtaja Ahtem Ciygoz, joka pidätettiin aikaisemmin tänä vuonna syytettyinä ”massiivisen kaaoksen” järjestämisestä liittyen paikallisen lainsäädäntöelimen ulkopuoliseen väkivaltaan.

Entisiä tataarijohtajia Mustafa Dzhemilevia ja Refat Chubarovia on myös kielletty palaamasta Krimin niemimaalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)