Verkkouutiset

Kaikki paitsi keskusta mukana Viron hallitusneuvotteluissa

Viron reformipuolue on kutsunut neljä parlamenttipuoluetta neuvotteluihin. Hallituksen muodostaminen ilman keskustapuoluetta vaatii vähintään kaksi kumppania.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viron sunnuntaiset vaalit voittanut reformipuolue on aloittanut keskustelut hallituksen muodostamisesta, kertoo Viron yleisradio.

Valtaa pitävä reformipuolue sai 27,7 prosenttia äänistä ja 30 paikkaa Viron 101-paikkaisessa parlamentissa.

Reformipuolue on ollut Viron suurin puolue runsaat 8 vuotta. Viimeisen vuoden ajan puoluetta on johtanut 35-vuotias Taavi Rõivas, joka on nyt maansa pääministeri.

Toiseksi eniten ääniä sai Edgar Savisaaren johtama Venäjä-mielisenä pidetty Viron keskustapuolue, joka sai 24,8 prosenttia äänistä ja 27 paikkaa.

Rõivas totesi oitis vaalituloksen selviämisen jälkeen, ettei ole valmis muodostamaan hallitusta keskustan kanssa.

Rõivas on perustellut kantaansa etenkin keskustan turvallisuuspoliittisilla näkemyksillä ja reformipuolueesta eroavalla arvomaailmalla.

Reformipuolueen nykyinen hallituskumppani, sosiaalidemokraatit, tuli vaaleissa kolmanneksi 15,2 prosentin äänisaaliilla ja 15 paikalla.

Tämä tarkoittaa, että vaalivoittajan on laajennettava hallituspohjaa, mikäli se mielii muodostaa enemmistöhallituksen.

Vaalien neljäs oli 13,7 prosenttia äänistä ja 14 paikkaa saanut oikeistolainen Isänmaan ja Res publican liitto.

Parlamenttiin nousi vaaleissa myös kaksi uutta puoluetta. Viron vapaapuolue sai 8 paikkaa ja konservatiivinen kansanpuolue 7 paikkaa.

Viron mediassa on spekuloitu uuden hallituksen muodostuvan nykyisistä hallituskumppaneista ja vapaapuolueesta. Viron yleisradion mukaan presidentti Toomas Hendrik Ilves tapasi vain näiden puolueiden edustajat maanantaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)