Turkki löi tiskiin viime hetken ehdot EU:lle – muuten siirtolaisvirta jatkuu

Turkki haluaa Euroopan unionilta enemmän rahaa ja viisumivapauden, kertoo Financial Times.

  • LKS 20160307 - ED8085; (L-R) European Parliament President Martin Schulz ,European Commission President Jean-Claude Juncker, Turkey's Prime Minister Ahmet Davutoglu and European Council President Donald Tusk arrive for the EU leaders summit with Turkey on the migrants crisis, at the European Council, in Brussels on March 7, 2016. European Union leaders will on March 7 back closing down the Balkans route used by most migrants to reach Europe, diplomats said, after at least 25 more people drowned trying to cross the Aegean Sea en route to Greece. The declaration drafted by EU ambassadors on March 6 will be announced at a summit in Brussels on March 7, set to also be attended by Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu. / AFP / POOL / Emmanuel DUNAND - LEHTIKUVA / AFP

    Martin Schulz, Jean-Claude Juncker, Ahmet Davutoglu ja Donald Tusk.

    ()

Euroopan unioni oli aiemmin sitoutunut kolmen miljardin euron apupakettiin Turkille pakolaisten auttamiseksi. Maanantaina ennen EU:n ja Turkin välisen huippukokouksen alkamista Turkki esitti kuitenkin vaatimuksen, että summan pitää olla suurempi.

Lisäksi Turkki vaatii nopeampaa toteutusta viisumivapauden toteuttamiselle turkkilaisille Schengenin alueelle. Vaatimuksiin sisältyy myös Turkin EU-jäsenyyden nopeutettu eteneminen.

Financial Timesille puhuneiden diplomaattilähteiden mukaan sopimus EU:n ja Turkin välille siirtolaiskriisin taltuttamiseksi on edelleen olemassa, mutta Turkin vaatimukset saattavat vaikeuttaa konsensuksen löytämistä EU-maiden kesken.

Huippukokouksessa on tarkoitus sopia Kreikkaan tulevien siirtolaisten palauttamisesta Turkkiin.

Kokouksessa keskustellaan myös EU:n tiekartasta, jonka tarkoitus on palauttaa Schengenin alue normaaliksi joulukuuhun mennessä. Tiekarttaan sisältyy Euroopan raja- ja rannikkovalvontaviraston saattaminen käyttöön ja Dublinin sopimuksen uusiminen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.