Verkkouutiset

”En ole koskaan nähnyt näin paljon vihaa” – saksalaisäänestäjiä kiinnostaa vain pakolaiskriisi

Saksalaispsykologi on tutkinut äänestäjien huolenaiheita vaalien alla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rheingold-instituutille työskennellyt Stephan Grünewald on tutkinut saksalaisten asenteita lähes koko uransa. Nyt hän on selvittänyt saksalaisäänestäjien mietteitä tulevien vaalien alla.

Grünewaldin tutkimukseen osallistui 50 äänestäjää, joista 26 kävi läpi syvähaastattelun ja 24 osallistui ryhmäkeskusteluihin. Tutkimusta oli toteuttamassa seitsemän psykologia.

Grünewaldin mukaan äänestäjät ovat erittäin pettyneitä vaalikampanjointiin.

– Heistä tuntuu, että heille tärkeistä asioista ei keskustella, tutkija toteaa Spiegelin haastattelussa.

Hänen mukaansa ainoa asia, mistä syvähaastatteluihin osallistuneet halusivat puhua, oli pakolaiskriisi.

– Se on yhä kipukohta, jota poliitikot eivät ole käsitelleet.

Aihe koetaan Grünewaldin mukaan poliitikkojen sivuuttamaksi. Saksalaiset kokevat dilemman halutessaan olla periaatteessa avoimia, mutta pelkäävät, etteivät tunnista enää kotimaataan omakseen.

Poliitikoilta odotetaan kompromissiratkaisua, mutta toistaiseksi sellaista ei koeta tarjotun.

Grünewaldin mukaan testeissä on tällä kertaa esiintynyt kuitenkin myös suoranaista vihaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Äänestäjät ovat hukassa ja täynnä epävarmuutta. He kuvaavat Saksaa joko pulassa olevana alas ajettuna maana tai turvallisena vaurauden saarena riskien meressä. Kaikki on hyvin haurasta ja johtaa tunteikkaisiin purkauksiin. En ole koskaan nähnyt näin paljon suuttumusta ja vihaa koehenkilöiden parissa.

Kaikesta huolimatta äänestäjät luottavat liittokansleri Angela Merkeliin katsoen hänen olevan tärkeä tasapainottava tekijä suorasukaisten johtajien Donald Trumpin, Vladimir Putinin ja Recep Tayyip Erdoğanin maailmassa. Tutkija uskookin Merkelin voittavan 24.9. pidettävät liittopäivävaalit selkeästi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)