Verkkouutiset

Koodaaja selvisi Neuvostoliitosta, mutta ei enää Yhdysvalloista

Sergei Aleinikov tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankilaan, vaikka tuomari ei edes ymmärtänyt, mistä oli kyse. Hankkeen takana oli Goldman Sachs, väittää amerikkalaislehti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Huippukoodaaja Sergei Aleinikov pidätettiin kuukausi sen jälkeen, kun hän oli lopettanut työt pankkiiriyritys Goldman Sachsilla. Hänet tuomittiin vankeuteen kahdeksaksi vuodeksi. Poliisi, tuomari ja valamiehistö eivät ymmärtäneet, mistä oli kyse, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti Vanity Fair.

Aleinikov syntyi Neuvostoliitossa vuonna 1970. Kun maa hajosi, hän muutti vastentahtoisesti Yhdysvaltoihin, koska Venäjä ei tarjonnut sopivaa opiskelupaikkaa.

Aleinikov sai töitä ohjelmoijana. Hän työskenteli lääkäriasemalla, tutkimuskeskuksessa, internet-yrityksessä ja teleyritys IDT:ssä. Vuonna 2007 hän sai töitä Goldman Sachsilta.

Aleinikov kohosi nopeasti yrityksen keskeisimpien henkilöiden joukkoon. Hän koodasi ohjelmia roboteille, joilla Goldman Sachs teki osakekauppaa. Aleinikovin tehtävänä oli muun muassa nopeuttaa kaupantekoa, koska robottikaupassa millisekuntien pituiset viiveet aiheuttavat tappioita.

Aleinikov irtisanoutui siirtyäkseen ystävänsä pankkiiriyritykseen. Kuukautta myöhemmin FBI pidätti hänet Newarkin lentokentällä. FBI epäili hänen varastaneen ohjelmointikoodeja Goldman Sachsilta.

Aleinikov totesi, että kyseessä oli avoin lähdekoodi, jonka kuka tahansa saattaisi saada käsiinsä. Poliisi vetosi Goldman Sachsin näkemykseen, jonka mukaan koodi kuului Goldman Sachsille, koska se oli siirretty yrityksen tietokoneelle.

Aleinikovin mukaan poliisi ei ymmärtänyt asiasta mitään. Poliisi myönsikin myöhemmin nojanneensa vain Goldman Sachsilta saamiinsa tietoihin.

– Se oli aivan mieletöntä. Hän yhdisteli tietokonetermejä toisiinsa tavalla, jossa ei ollut mitään järkeä, Aleinikov sanoo.

Oikeudenkäynti kesti kymmenen päivää. Aleinikovin mukaan valamiehistö ja tuomari eivät tienneet mitään ohjelmoinnista. Todisteena Aleinikovia vastaan käytettiin muun muassa hänen tietokonettaan, jonka kovalevy irrotettiin ja näytettiin valamiehistölle. Tuomio oli kahdeksan vuotta vailla mahdollisuutta ehdonalaiseen.

Aleinikov valitti päätöksestä ja kahden vuoden päästä hänet vapautettiin. Hän oli kuitenkin menettänyt rahansa ja perheensä.

Muutamaa kuukautta vapauttamisensa jälkeen Aleinikov pidätettiin uudelleen. Goldman Sachs syytti häntä jälleen tietokonekoodin varastamisesta. Hänelle ei vaadittu tuomiota, kunhan hän tunnustaisi syyllisyytensä. Juttu kuivui kasaan.

Vanity Fair -lehden mukaan suurin kysymys ei ole, miksi Aleinikov kopioi lähdekoodin – jota hän ei edes käyttänyt enää – vaan miksi Goldman Sachs syytti Aleinikovia ja vei tapauksen oikeuteen. Goldman Sachs ei lehden tietojen mukaan ollut kärsinyt vahinkoa avoimen koodin kopioimisesta.

Lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan syynä on pankkiiriyrityksen bonusjärjestelmä. Goldmanin johtajilla ei ollut varaa päästää julkisuuteen tietoa, että suurin osa heidän ainutlaatuiseksi kuvitellusta koodistaan perustuikin avoimeen lähdekoodiin. Tiedon leviäminen uhkaisi heidän bonuspalkkioitaan.

– Jokainen pomo Wall Streetilla haluaa ihmisten ajattelevan, että he ovat neroja. Jos kaikki saavat tietää, että 95 prosenttia heidän koodistaan on avointa lähdekoodia, se romuttaa tuon käsityksen, sanoo eräs asiantuntija.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)