Verkkouutiset

Kiina saattaa osallistua ISIS-jihadistien vastaiseen taisteluun

Kiina on ollut aikaisemmin varovainen ulkomailla toteutettavien operaatioiden kanssa
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiina pohtii ehdotusta, joka mahdollistaisi maan joukkojen lähettämisen ulkomaille terrorisminvastaisiin operaatioihin, kertoo South China Morning Post viitaten kiinalaisanalyytikkoihin.

Pekingissä järjestettiin viime viikolla turvallisuusfoorumi, johon osallistui muun muassa armeijan virkamiehiä ja turvallisuus- sekä kansainvälisten suhteiden analyytikoita.

Kiinan ensimmäinen terrorisminvastainen lakiluonnos pitää sisällään kohtia, jotka valtuuttaisivat armeijan ja puolisotilaalliset poliisijoukot suorittamaan terrorisminvastaisia operaatioita ulkomailla, jos sille olisi kohdemaiden suostumus.

– Lakiluonnos myös määrittelee edellytykset tällaisille operaatioille – kaikkien kohdemaiden suostumuksen, sanoo China Institutes of Contemporary International Relations -laitoksen analyytikko Li Wei.

Renmin Universityn kansainvälisten suhteiden professorin Jin Canrongin mukaan Kiina on ollut varovainen ulkomailla toteutettavien operaatioiden kanssa. Kiina on pitkään noudattanut periaatetta, jonka mukaan maa ei puutu toisten valtioiden sisäisiin asioihin. Canrongin mukaan Kiina valmistautuu nyt toimimaan aikaisempaa ennakoivammin.

– Kiina kohtaa yhä enemmän kotimaista terrorismia, jonka on todistettu olevan kytköksissä ulkomaiseen terroritoimintaan. Myös naapurimaat pyytävät Kiinalta apua terrorisminvastaisten yksiköiden kouluttamisessa ja taistelussa Islamilaista Valtiota (IS/entinen ISIS) vastaan, Canrong toteaa.

Britain’s Royal United Services Institute -laitoksen analyytikko Raffaello Pantucci on kuitenkin sitä mieltä, että lakiluonnosta ei ole tarkoitettu kiinalaisjoukkojen lähettämiseksi maataisteluun IS-järjerstöä vastaan, koska se ei ole tarpeellista.

– Jos Kiina on huolissaan tietystä ihmisryhmästä, se voi pyytää naapurimaitaan hoitamaan tämän ongelman. Lisäksi länsimaat eivät tarvitse kiinalaissotilaiden läsnäoloa Irakissa, ne tarvitsevat poliittisen yksimielisyyden, Pantucci kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)