Verkkouutiset

Viennin romahdus puolittui, tuonti nousuun – ihmeen takana huoltoseisokki

Vuodentakainen öljynjalostusteollisuuden huoltoseisokki vaikuttaa voimakkaasti toukokuun ulkomaankaupan tilastollisiin vertailuihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tavaraviennin arvo väheni Tullin tilastojen mukaan toukokuussa vuodentakaisesta vain kuusi prosenttia 4,3 miljardiin euroon, kun vielä huhtikuussa vienti supistui 11 prosentin vauhdilla. Tuonti puolestaan kääntyi viiden prosentin nousuun ja kasvoi yli 4,4 miljardiin euroon.

Tuonnin kasvua selittää Tullin mukaan vuodentakainen öljynjalostusteollisuuden huoltoseisokki, joka pudotti silloisen tuonnin määrän poikkeuksellisen alas. Nyt toukokuussa tuonnin määrä oli 14,5 prosenttia vuodentakaista suurempi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Neste Oilin Porvoon jalostamo pysäytetään huoltotöitä varten 4-5 vuoden välein. Viime vuoden pääsiäisen jälkeen tuotanto oli pysäytettynä noin kahdeksan viikkoa, joiden aikana Neste Oil myi varastoituja tuotteita.

Huoltoseisokki selittää myös tavaraviennin määrän supistumisen vain 0,7 prosenttia vuodentakaisesta, kun vielä huhtikuussa pudotus oli 5,5 prosenttia. Öljytuotteiden vientimäärät kasvoivat toukokuussa peräti 318 prosenttia vertailukuukauden poikkeuksellisen alhaisesta tasosta.

Öljytuotteiden viennin arvo kasvoi toukokuussa 150 prosenttia, mutta muiden teollisuuden päätoimialojen vienti laski ja jyrkintä lasku oli metalliteollisuudessa.

Tammi-toukokuussa yhteenlaskettu viennin arvo väheni kahdeksan prosenttia viime vuodesta ja tuonnin arvo kaksi prosenttia.

Kauppatase oli toukokuussa 125 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-toukokuussa kauppataseen alijäämää kertyi 1,3 miljardia euroa.

Vienti EU-maihin laski toukokuussa yhdeksän prosenttia ja vienti EU:n ulkopuolelle kolme prosenttia. Tuonti EU-maista kasvoi kaksi prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta kymmenen prosenttia.

Tammi-toukokuussa vienti EU-maihin väheni kuusi prosenttia ja ulkokaupan vienti kymmenen prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista supistui prosentin ja tuonti EU:n ulkopuolelta kolme prosenttia.

Vienti Venäjälle väheni toukokuussa vuodentakaisesta kuusi prosenttia ja tammi-toukokuussa kymmenen prosenttia viime vuodesta. Tuonti Venäjältä laski tammi-toukokuussa kymmenen prosenttia, mutta toukokuussa tuonti hypähti raakaöljyn vuodentakaisen heikon vertailukuukauden takia 48 prosenttia ylöspäin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)