Verkkouutiset

Palkansaajien ansiot kasvoivat keväällä eniten valtion töissä

Palkansaajien nimellisansiot nousivat vuoden toisella neljänneksellä 1,3 prosenttia vuodentakaisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Palkansaajien nimellisansiot nousivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan huhti-kesäkuussa 1,3 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Reaaliansiot nousivat 0,9 prosenttia.

Säännölliset nimellisansiot kohosivat yksityisellä sektorilla 1,3 prosenttia, valtiolla 2 prosenttia ja kuntasektorilla 1,2 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ammattirakenne vaikuttaa ansiokehitykseen

Kuntasektorilla indeksien kehitys vuosina 2010–2015 viittaa Tilastokeskuksen mukaan siihen, että keskiansioiden nousua on kiihdyttänyt muutos ammattirakenteessa. Esimerkiksi erityisasiantuntijoiden osuus kuntasektorin kaikista palkansaajista on hieman kasvanut, kun taas palvelu- ja myyntityöntekijöiden osuus on laskenut 2010-luvulla.

Valtiolla kehitys on Tilastokeskuksen mukaan ollut samansuuntaista. Ylemmissä ammattiluokissa etenkin erityisasiantuntijoiden osuus valtion kaikista palkansaajista on kasvanut 2010-luvulla, samalla kun alemmissa ammattiluokissa toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöiden osuus on laskenut.

Yksityisellä sektorilla sen sijaan johtajien osuus on hieman laskenut, ja palvelu- ja myyntityöntekijöiden osuus on kasvanut 2010-luvulla.

Johtajien osuuden lasku merkitsee Tilastokeskuksen mukaan yksityisen sektorin keskimääräisten ansioiden nousun hidastumista, ja vastaavasti palvelu- ja myyntityöntekijöiden osuuden kasvu on hidastanut ansioiden nousua. Indeksien kehityksessä ei kuitenkaan ole lyhyellä aikavälillä selkeää eroa, joten Tilastokeskuksen mukaan pitkän aikavälin vaikutuksista yksityisellä sektorilla ei voi vielä tehdä johtopäätöksiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)