Verkkouutiset

Maaseudun kehittämisohjelma vuosille 2014–2020 hyväksytty

Valtioneuvosto on hyväksynyt Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman vuosille 2014–2020.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ohjelma on keskeisin väline maatalouden uudistamisessa ja maaseudun elinvoimaisuuden edistämisessä. Sen kautta on käytettävissä 5 618 miljoonaa euroa julkista rahaa, josta osa on EU-rahoitteista ja osa kansallista. Lisäksi kokonaisuuteen tulee yksityistä rahaa investointien kautta.

EU-rahoituksen osuus päätettiin EU:n ministerineuvostossa viime vuonna. Maaseutuohjelmaan on käytössä hieman edellistä ohjelmakautta enemmän julkisia varoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Suurimpia tukikokonaisuuksia ohjelmassa ovat Suomen pohjoisesta sijainnista johtuvat luonnonhaittakorvaukset sekä ympäristökorvaukset. Jälkimmäiseen käytössä oleva tukisumma pieneni edelliseen ohjelmaan verrattuna, koska EU:n yhteisen maatalouspolitiikan kokonaisuudessa (CAP) otettiin käyttöön kaikille tiloille pakollinen viherryttämistuki.

Ohjelmaan kuuluvat muun muassa myös tuet maatalouden investointeihin sekä luomun ja eläinten hyvinvoinnin korvaukset.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan ohjelma on merkittävä väline Suomen biotaloudelle, jossa on paljon mahdollisuuksia niin maaseudulle kuin koko kansantaloudelle.

Ohjelmaa toteutetaan alueellisten painotusten mukaan. Alueellisten toimien keskeinen tavoite on monipuolistaa elinkeinoja ja lisätä työllisyyttä maaseudun pienissä tai keskisuurissa yrityksissä.

ELY-keskukset ja paikalliset Leader-ryhmät jakavat rahoitusta monipuolisiin kehittämishankkeisiin, jotka vastaavat tietyn alueen tarpeisiin ja tukevat sen tilannetta. Tätä kautta ohjelman rahoitus on monen suomalaisen hyödynnettävissä.

Euroopan komission on hyväksyttävä ohjelma ennen sen käynnistymistä. Tukien arvioidaan olevaan haettavissa ensi vuoden alussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)