Verkkouutiset

Kaikille oikeus peruspankkitiliin

Kaikkien EU:ssa laillisesti oleskelevien kansallisuudesta tai asuinpaikasta riippumatta on voitava avata peruspankkitili, todetaan Euroopan parlamentin tiistaina hyväksymissä säännöissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Säännöissä edellytetään, että perustileihin sovelletaan selkeitä ja vertailukelpoisia käyttöehtoja ja -maksuja ja että kuluttajat voivat helposti siirtää tilin toiseen pankkiin.

– Se, että kaikilla, myös niillä, jotka muuttavat maasta toiseen, on oikeus peruspankkitiliin, edistää talouden nykyaikaistamista, edistää liikkuvuutta ja auttaa yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevia, totesi parlamentin esittelijä Jürgen Klute.

Parlamentin jäsenet halusivat varmistaa, että kaikkien, tai ainakin riittävän monen, luottolaitoksen palveluvalikoimaan kuuluu peruspankkitili. Kaikilla pitää olla mahdollisuus avata peruspankkitili ja tarjolla täytyy olla erilaisia vaihtoehtoja. Jäsenmaiden on huolehdittava siitä, että perustilejä eivät tarjoa vain verkkopankit.

Sääntöjen mukaan kaikilla laillisesti unionissa oleskelevilla, myös niillä, joilla ei ole pysyvää osoitetta, on oikeus saada perustili. Jäsenmaat voivat kuitenkin edellyttää, että peruspankkitilin haluava asiakas selvittää, miksi haluaa avata tilin kyseissä maassa.

Selkeää tietoa tilin käyttöehdoista

Säännöissä edellytetään, että asiakkaiden saatavilla on helposti ymmärrettävää ja vertailukelpoista tietoa käyttömaksuista, jotta asiakkaat voivat vertailla pankkien tarjoamia vaihtoehtoja.

Ehdotuksen mukaan jokaisessa EU-maassa pitäisi olla ainakin yksi verkkosivusto, joka tarjoaa vertailukelpoista tietoa tilien käyttömaksuista ja tileille maksettavista koroista. Lisäksi säännöissä edellytetään, että pankit kertovat asiakkailleen tarjoavansa peruspankkitilejä.

Peruspankkitilin avulla asiakkaat voivat tehdä talletuksia, nostaa tililtä käteistä ja tehdä tilisiirtoja EU:ssa. Tilitapahtumien määrä ei rajoiteta, ja ne voivat olla maksuttomia tai niistä voidaan veloittaa kohtuullinen palvelumaksu. Jäsenmaat voivat päättää perustilien tilinylitysmahdollisuudesta ja sen enimmäismäärästä ja -ajasta.

Tilin vaihtaminen toiseen pankkiin kohtuuhintaan

Ehdotuksen mukaan kuluttajien pitäisi voida halutessaan vaihtaa peruspankkitili toiseen EU:ssa sijaitsevaan pankkiin kohtuulliseen hintaan. Samassa maassa ja valuutassa tapahtuvien siirtojen osalta siirron hoitaa vastaanottava pankki tilinomistajan pyynnöstä.

Kaikki siirrettävät saapuvat tilisiirrot, tilisiirtoja koskevat toimeksiannot ja suoraveloitusvaltuutukset on voitava yksilöidä. Vastaanottavan pankin on pyydettävä kahden pankkipäivän kuluessa siirtoluvan saamisesta, että edellinen maksupalveluntarjoaja suorittaa siirtoon liittyvät toimet.

Mikäli tilin vaihtamisessa on ollut ongelmia, pankkien on korvattava asiakkaalle aiheutuvat taloudelliset menetykset mahdollisimman pian.

Jäsenmaiden on vielä hyväksyttävä säännöt, ennen kuin ne astuvat voimaan. Jäsenmailla on tämän jälkeen kaksi vuotta aikaa saattaa säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)