Verkkouutiset

Nuoret IT-osaajat karkaamassa ulkomaille?

Suomalaisilla IT-alan työmarkkinoilla vallitsee absurdi kohtaanto-ongelma.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

IT-alan nuorilla osaajilla on vaikeuksia löytää koulutustaan vastaavaa työtä, samanaikaisesti yritykset etsivät IT-alan osaajia yhä useammin ulkomailta.

Academic Workin tekemän WorkIT Barometri 1.0 -tutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia nuorista IT-alan osaajista kokee kotimaan työllistymismahdollisuudet heikoiksi ja yli 60 prosenttia onkin harkinnut ulkomaille muuttoa töiden perässä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Taloudellinen tilanne ja IT-alan murros heijastuvat vastauksiin. Usko koulutustaan vastaavien työtehtävien löytymiseen horjuu erityisesti vastavalmistuneilla. Lähes puolet valmistuneista (47 %) näkee työllistymismahdollisuutensa heikkoina, opiskelijoista näin ajattelee vajaa kolmannes (30 %).

Oman alan työkokemuksen hankkimista opintojen ohella pitää tärkeänä suurin osa (94 %) vastaajista.

Academic Work Suomen toimitusjohtaja Stefan Heinrichs kehottaakin yrityksiä tekemään tiiviimmin yhteistyötä oppilaitosten kanssa sekä hyödyntämään paremmin Suomessa koulutetun potentiaalin.

– IT-alalla vallitsee absurdi tilanne. Samaan aikaan kun nuorten osaajien on vaikea löytää paikkaansa työelämästä, Suomessa toimivat teknologiafirmat etsivät työntekijöitä ulkomailta. Kohtaanto-ongelmaan auttaisi esimerkiksi se, että yritykset kiinnittäisivät rekrytoinnissa enemmän huomiota nuorten asenteeseen ja potentiaaliin valmiin osaamisen sijaan, Heinrichs sanoo.

Kohtaanto-ongelman osasyy on, ettei koulutus tahdo pysyä muuttuvan IT-sektorin tahdissa. Lähes neljännes (23 %) nuorista valmistuneista ammattilaisista kokee, että koulutus ei ole vastannut työelämän vaatimuksia. Opiskelijat kaipaavat koulutukseen enemmän yhteistyötä yritysten kanssa saadakseen käytännönläheistä opetusta ja oppiakseen konkreettisia taitoja.

Tärkeimpinä tekijöinä työpaikassa nuoret IT-alan osaajat pitävät monipuolisia tehtäviä (77 %), joustavia työaikoja (65 %) ja etenemismahdollisuuksia (62 %). Palkkatasoa pidettiin vasta neljänneksi (56 %) tärkeimpänä asiana.

Myös arvojen merkitys korostui vastauksissa, sillä yli puolet vastaajista (54 %) piti tärkeänä, että voi samaistua yrityksen arvoihin ja kulttuuriin.

Nuorten IT-alan osaajien odotuksia ja toiveita työelämältä selvittäneen WorkIT Barometri 1.0 -tutkimuksen toteutti nuoriin ammattilaisiin erikoistunut henkilöstövuokraus- ja rekrytointiyritys Academic Work. Tutkimuksen haastattelut tehtiin huhti- ja toukokuussa ja siihen vastasi 905 IT- ja tekniikan alan nuorta osaajaa eri puolilta Suomea.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)