Verkkouutiset

”Venäjän oma toiminta aloitti epävarmuuden” – HS: talouspakotteilla vain pieni rooli

Venäjä on ajautunut vakavan valuuttakriisin partaalle. Länsimaiden määräämillä talouspakotteilla on tässä vain pieni rooli
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Pakotteet ovat jossain määrin hankaloittaneet tilannetta, mutta Venäjän oma toiminta aloitti epävarmuuden ajan, sanoo Helsingin Sanomien haastattelema vanhempi ekonomisti Seija Lainela Suomen Pankista.

Venäjän keskuspankki on nostanut ohjauskorkonsa 10,5 prosentista 17 prosenttiin. Keskuspankki on kertonut koronnoston syiksi ruplan kurssin alentumisen ja inflaation kiihtymisen Venäjällä.

Öljyn halpeneminen on tärkeä syy ruplan viime päivien romahdukseen, mutta se ei ole ainut syy Venäjän vaikeuksiin. Venäjä on asiantuntijoiden mukaan viime vuosina epäonnistunut uudistumisessa ainakin kolmella tavalla.

Yksipuolinen talous

Venäjän talous perustuu ennen kaikkea öljyyn: valtion tuloista puolet tulee öljyveroista.

– Nyt pitäisi löytää kasvua ihan uusista paikoista, sanoo vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi Ulkopoliittisesta instituutista.

Venäjä ei ole ollut myöskään halukas päästämään ulkomaisia yrityksiä maahan, kertoo Venäjään perehtynyt professori Pekka Sutela Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

– On epätodennäköistä, että yritykset parantavat toimintaansa, elleivät ne kohtaa kilpailua.

Päättämättömät poliitikot

Dmitri Medvedevin presidenttikaudella maa yritti ratkaista rakenteellisia ongelmia ja purkaa talouden esteitä, kuten korruptiota.

Presidentti Vladimir Putinin palattua valtaan poliittiset uudistukset ovat kuitenkin pysähtyneet tyystin.

– Kaikki venäläiset neuvonantajat ja taloustieteilijät ovat kirjoittaneet pitkiä mietintöjä, mutta hallitus ei ole oikein tehnyt mitään, Sutela sanoo.

Ennen finanssikriisiä kallis öljy toi maahan valtavasti dollareita. Siten Talouden ongelmat saattoi jättää huomiotta. Nyt uudistaminen on vaikeaa. Keskuspankki on nostanut korot hyvin korkealle valuutan puolustamiseksi, joten investoinnit tulevat kalliiksi.

Talouselämän epävarmuus

Poliittinen epävarmuus synnyttää myös taloudellista epävarmuutta. Yritykset ovat epäröineet investoida Venäjälle.

Epäröinnin syitä ovat muun muassa oikeuslaitoksen epäluotettavuus ja omaisuudensuojan heikkous.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)