Verkkouutiset

Vihreän Langan gallup: RKP:stä vuotaa äänestäjiä kokoomukseen

Vihreän Langan tilaama gallup paljastaa, että äänestäjiä liikkuu eniten RKP:stä kokoomukseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreän Langan Taloustutkimukselta tilaama gallup kuvaa äänestäjien liikkuvuutta. Sen mukaan pienimmillä puolueilla menee huonosti.

Yhdeksän prosenttia RKP:tä vuoden 2011 eduskuntavaaleissa äänestäneistä aikoo äänestää kokoomusta seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen perustelee siirtymää Vihreässä Langassa sillä, että RKP ja kokoomus ovat aatteellisesti lähellä toisiaan ja kokoomuksen kaksikielinen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb vetää hyvin ruotsinkielistenkin ääniä.

Myös vihreiltä on tulossa ääniä kokoomukselle. Vihreitä viime vaaleissa äänestäneistä neljä prosenttia on siirtymässä kokoomuksen kannattajiksi. Rahkonen arvelee, että Stubbin kannanotot seksuaalivähemmistöjen puolesta ovat saattaneet vaikuttaa asiaan.

Toiseksi merkittävin siirtymä, kahdeksan prosenttia, on KD:stä keskustaan. Siirtymän arvellaan heijastelevan tyytymättömyyttä KD:n puheenjohtajaan, Päivi Räsäseen. Keskustaan valuu ääniä myös perussuomalaisilta.

Perussuomalaiset puolestaan ovat saamassa ääniä SDP:n äänestäjäkunnasta erityisesti miehiltä ja eduskunnan ulkopuolisilta puolueilta.

Puolueuskollisuus on korkeinta keskustalla. Keskustaa viime vaaliessa äänestäneitä 81 prosenttia aikoo äänestää puoluetta myös seuraavissa eduskuntavaaleissa. Toisaalta vertailu tehtiin viime vaaleihin, jolloin keskustaa äänestivät vain kaikkein uskollisimman kannattajat.

Toiseksi korkeinta puolueuskollisuus on kokoomuksella, 75 prosenttia. Heikointa puolueuskollisuus on SDP:llä, jota äänestäneistä 58 prosenttia aikoo vaihtaa puoluetta. Perussuomalaisten puolueuskollisuus on 65 prosenttia.

Tutkimuksessa kysyttiin, mitä puoluetta äänestettiin 2011 ja mitä sama henkilö aikoo äänestää ensi eduskuntavaaleissa. Mukana on 5356 suomalaisen vastaukset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)