Juhana Vartiainen ay-liikkeelle: teillä on nyt mahdollisuus

Kansanedustaja pitää hallituksen piirtämiä raameja paikallisesta sopimisesta hyvinä.

  • LKS 20130424 Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen kirjansa 'Työvoima tehokkaaseen käyttöön' julkaisutilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona 24. huhtikuuta 2013. LEHTIKUVA Kimmo Mäntylä

    Juhana Vartiainen.

    ()

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen heittää pallon työmarkkinajärjestöille paikallisesta sopimisesta.

– Palkansaajajärjestöt ovat vaatineet, että he pääsevät asiasta (paikallisesta sopimisesta) neuvottelemaan. Nyt siihen on mahdollisuus. Teille on heitetty nyt pallo, Vartiainen sanoi eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hallitus päätti keskiviikkona, että työmarkkinajärjestöt voivat neuvotella paikallisen sopimisen vahvistamisesta työehtosopimuksiin. Hallitus kuitenkin varaa itselleen mahdollisuuden tehdä joko isoja tai pienempiä lainsäädäntömuutoksia paikallisesta sopimisesta riippuen siitä, millaiseen tulokseen osapuolet neuvotteluissaan päätyvät.

Vartiainen kehuu hallituksen asettamia paikallisen sopimisen raameja.

– Hallitus on linjannut työpaikkasopimisesta kunnianhimoisella tavalla. Asetettu rima vastaa hallitusohjelman kirjauksia, Vartiainen sanoo.

Hän oli hallitusohjelmaneuvotteluissa työryhmässä, jossa kirjattiin hallituksen tavoitteet paikallisesta sopimisesta. Alun perin paikallinen sopiminen haluttiin pitää poissa työmarkkinapöydästä, mutta nyt se on osa kokonaisuutta. Vartiaisen viesti oli, että hallitus ei ole tavoitteistaan luopunut, vaikka päätöksentekoprosessi on muuttunut.

Vartiaisen mukaan paikallisen sopimisen periaatteena on se, että esimerkiksi palkat sovitaan yritystasolla, mutta palkkojen vähimmäistaso on määritelty työehtosopimuksissa. Poikkeuksen voisi kuitenkin tehdä kriisitilanteessa.

Vartiaisen mukaan työmarkkinapöytään ei sen sijaan voi tuoda hallituksen työelämää koskevia päätöksiä muun muassa määräaikaisista työsuhteista tai koeajoista, joita ainakin SAK on jo pöytään tuomassa.

Hallituksen paikallisen sopimiseen raameihin kuuluvat palkoista sopimisen lisäksi muun muassa järjestäytymättömien työnantajien aseman vahvistaminen, henkilöstön vaikutusvallan lisääminen ja lopullisen päätösvallan takaaminen yrityksiin paikallisessa sopimisessa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.