Verkkouutiset

Keskusta voitti – vasemmisto jyrättiin

Keskusta voitti eduskuntavaalit, mutta odotettua vähemmän. Kokoomuksen loppukiri puri ja perussuomalaiset ylsivät hyvään tulokseen. Vasemmisto jyrättiin näissä vaaleissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neljästä suurimmasta puolueesta keskusta sai 21,2 prosenttia äänistä ja 49 paikkaa, jossa on lisäystä 14 paikkaa viime vaaleihin verrattuna.

Kokoomus sai 18,2 prosenttia äänistä ja 37 paikkaa, jossa takapakkia on seitsemän paikkaa. Puheenjohtaja Alexander Stubb totesi, että kokoomuslaisten työ vaaliteltoilla on kantanut hedelmää, koska vaalitulos on parempi kuin mielipidemittaukset ovat osoittaneet.

– Tätä kovempaa loppukiriä ei yksikään puolue ole koskaan tehnyt, hän sanoi.

Kokoomuksen Ilkka Kanervasta tuli uuden eduskunnan pitkäaikaisin kansanedustaja. Hänet valittiin ensi kerran Arkadianmäelle vuonna 1975.

Perussuomalaiset sai 17,6 prosenttia äänistä ja 38 paikkaa, jossa on tappiota yksi paikka. Puheenjohtaja Timo Soini julisti tuloksen ”uudeksi jytkyksi”.

SDP sai 16,5 prosenttia äänistä ja 34 paikkaa eli kahdeksan paikkaa vähemmän kuin viime vaaleissa. Puheenjohtaja Antti Rinne tunnustikin puolueen kärsineen ”kirvelevän tappion”, joka ”harmittaa hitosti”.

Vihreät oli keskustan ohella vaalivoittaja. Puolue sai 8,5 prosenttia äänistä ja 15 paikkaa eli viisi lisää edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna.

Vasemmistoliitto sai 7,1 prosenttia äänistä ja 12 paikkaa, jossa on kahden paikan tappio. RKP sai 4,9 prosenttia äänistä ja 9 paikkaa, eli saman verran kuin viime vaaleissa. Kristillisdemokraatit sai 3,5 prosenttia äänistä ja 5 paikkaa menettäen yhden kansanedustajan.

Ryhmä muut sai 2,4 prosenttia annetuista äänistä.

Merkille pantavaa on, että vasemmiston yhteisäänimäärä jäi vaivaiseen 23,6 prosenttiin.

Äänestysprosentti oli 70,1, kun se viime eduskuntavaaleissa oli 70,5. Uuden eduskunnan kansanedustajista 117 on miehiä ja 83 naisia.

Hallitustunnustelut käyntiin maanantaina

Hallitustunnustelut alkavat jo huomenna. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi sopineensa neljän suurimman puolueen puheenjohtajan kanssa, että puhelimet pirisevät jo maanantaina.

Hänen mukaansa tärkeintä on löytää tulevien hallituspuolueiden välille luottamus. Puolueiden keskinäinen järjestys ei Sipilän mukaan ole tärkeintä hallitustunnusteluissa.

– Varmasti näissä hallitusneuvotteluissa mitataan myös sitä luottamusta. Tämä on se oma ykköstarkkailuni kohde, mihinkä se luottamus syntyy ja mihinkä ei, Sipilä sanoi.

Hän katsoo, että luottamus on lähtökohtaisesti olemassa kaikkien puoluejohtajien kesken, mutta sitä ei ole testattu tiukoissa paikoissa.

– Luottamusta testataan neuvotteluiden aikana, Juha Sipilä sanoi.

Lue myös:

Tässä on uusi eduskunta: keskustalle 49, perussuomalaisille 38, kokoomukselle 37 paikkaa

Alexander Stubb: On ollut aika rajua meininkiä

Uusia kokoomusedustajia: Rydman, Vartiainen, Koski, Multala, Sirén, Laitinen-Pesola, Raassina, Talvitie, Häkkänen

Juha Sipilä: Vielä ei spekuloida hallituspohjalla – nyt mietitään kynnyskysymyksiä

”Tömähti uusi jytky”

”#Kelohonkahallitus” – Twitter tulkitsee vaalitulosta

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)