Verkkouutiset

Urpilaisen terveiset Saksan suuntaan: Budjettivallan pitää pysyä kansallisissa käsissä

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mielestä talouspoliittisen, ja erityisesti budjettivallan täytyy säilyä jatkossakin kansallisilla parlamenteilla myös jatkossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Aalto yliopiston professorin Sixten Korkmanin uusimman kirjan, Euro – Valuutta vailla valtiota julkistamistilaisuudessa keskiviikkona esiintynyt Urpilainen perusteli näkemystään vastuun ja vallan tasapainolla.

– Siksi myös budjettivallan ja -vastuun pitää pysyä jatkossakin EU-maiden demokraattisesti valitsemien edustajien käsissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

EU:n komissio tarkistaa jo nyt jäsenmaiden budjetit ns. ohjausjakson aikana ja antaa tarvittaessa suosituksia korjata talousarvioita ennen niiden parlamenttikäsittelyä. Tätä Urpilainen piti hyvänä hyödyllisenä käytäntönä.

Korkman puolestaan näki jäsenmaiden budjettivallan siirron yhteisötasolle epärealistisena ajatuksena. Hänen mukaansa EU-kansalaisten kesken ei ole sellaista solidaarisuutta, että eurojärjestelmän puitteissa voitaisiin siirtää kansallisia varoja toisiin jäsenmaihin.

– Siitä olisi päätettävä ja taisteltava jokaisella kerralla. Jäsenvaltioiden varojen käyttäminen rajoittuu EU:n budjettiin, johon köyhät maat maksavat suhteellisesti vähemmän kuin varakkaat maat, mikä on oikein. Maailma voisi olla parempi, jos rajat ylittävää solidaarisuutta löytyisi, mutta se on epärealistista, Korkman sanoi.

Hänen mukaansa budjettivaltaa ei voi niin vain ottaa pois suvereenilta valtiolta – paitsi jos se on maksukyvytön.

– Miten se onnistuisi. Bryssel voisi käskeä esimerkiksi Italiaa leikkaaman valtionvelkaansa sata miljardia euroa. Hallitus voisi sen jopa tehdä, mutta äänestäjät saattaisivat passittaa sen oppositioon. Ei meillä ole mitään kättä pidempää, emmekä voi ryhtyä lähettämään sinne panssariautoja.

Hänen mukaansa EU on rakennettu niin, että määrätyissä asioissa suvereenit kansakunnat tekevät omat päätöksensä budjettipäätöksen mukaan lukien.

Der Spiegel saa siinä mielessä kirjoittaa mitä tahansa. En usko, että Saksa edes esittää mitään pitkälle menevää yhteisvastuullisuutta budjettipolitiikassa. Jos se sen tekee, minun mielestäni Suomen pitäisi olla eri mieltä.

Der Spiegel-lehti kohautti viikonvaihteessa artikkelillaan, jonka mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel haluaisi vakauttaa euron ja parantaa jäsenmaiden kilpailukykyä antamalla EU:n komissiolle mahdollisuuden puuttua jäsenmaiden velanottoon.

Suunnitelmaan kuuluisi 17 maan euroryhmälle luotava yhteisbudjetti, jonka varoilla palkittaisiin asiansa hyvin hoitavia maita. Lehden tiedot perustuivat nimettömiin hallituslähteisiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)