Verkkouutiset

”Viimeksi aamulla kahvilassa ihmiset sanoivat, että ei pidä perua päätöksiä”

Sdp:n kansanedustajat ahdistivat hallitusta koulutuksen ja opintotuen leikkauksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan kyselytunnilla torstaina Sdp:n kansanedustajista Joona Räsänen kysyi ensimmäisenä opiskelijoiden toimeentulosta. Räsänen tiedusteli opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselta (kok.) ”petetystä” koulutuslupauksesta.

Ministerin mukaan kyse on talouden tilanteesta.

– Luulen että suomalaiset kaikkialla Suomessa ymmärtävät sen, miten vaikeassa tilanteessa Suomi on ja miten vakava tämä tilanne aidosti on. Johtuen siitä että itse asiassa saamme jatkuvasti vähän huonompia näkemyksiä siitä mihin talous on menossa, on hallituksen ihan välttämätöntä toteuttaa julkisen talouden tasapainottamiseen tähtääviä toimia, Sanni Grahn-Laasonen sanoi.

– Viimeksi tänä aamuna, kun kävin Forssassa Jokioisten Leivän kahvilassa, siellä ihmiset sanoivat, että nyt pitää säästää eikä pidä perua jo tehtyjä päätöksiä.

Hänen mukaansa Sdp:ssa ”säästöjen peruminen kyllä osataan”.

– Meillä on myös muistissa edellinen hallituskausi ja sitä edelliset kaudet ja kokemukset niistä. Se tarkoitti sitä, että ensin tehtiin päätöksiä jotka ovat Suomen talouden kannalta välttämättömiä – ja sen jälkeen perutaan niitä. Oppositiopuolue sosialidemokraateilla on tästä erittäin paljon kokemusta ja näyttöjä, Grahn-Laasonen totesi.

– Olemme niin surkeassa jamassa, että emme voi tällaista keskustelua (jakamisesta) käydä. Meidän pitää viedä päätökset maaliin saakka ja tehdä ne neljän miljardin euron säästöt. Voin tässä vakuuttaa, että tulen pitämään koulutuksen puolia kaikissa foorumeissa, myös lähestyvässä kehysriihessä.

”Mistä te leikkaisitte?”

Teemasta jatkaneelta Sdp:n Sanna Marinilta opetusministeri kysyi ”mistä te sitten leikkaisitte”. Marin totesi sen tulleen kerrotuksi Sdp:n vaihtoehtobudjetissa ja ”kokoomusministerit tietäisivät sen, jos olisitte olleet täällä salissa kuuntelemassa”.

Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb totesi voivansa taata, että jokainen ministeri esittää lisämenoja ja puolustaa toimialaansa.

– Olemme kuitenkin tilanteessa, että sekä sisä- että ulkopuolinen paine on ajanut siihen, että säästöjä on jatkettava, Alexander Stubb sanoi.

Stubb viittasi EU-komissiolta tulleeseen kirjeeseen, jossa toimenpiteitä edellytetään.

– Komissiota huolestuttaa velkaantumisen taso, budjettivaje sekä työmarkkinoihin ja sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvä uudistusten toteuttaminen. Jos Suomella on yksi brandi talouspolitiikassa, se on se, että sovitusta pidetään kiinni.

– Jos siitä ei pidetä, me ajaudumme liiallisen alijäämän menettelyyn ja tulemme menettämään luottoluokituksen, joka käytännössä tarkoittaa, että velkakustannukset jotka jo nyt ovat 1,8 miljardia euroa vuodessa, tulevat kasvamaan.

Näinkö Suomi nousee?

Vihreiden Ville Niinistö kysyi, onko tässä maassa todellakin hallitus, jonka mielestä Suomi nousee leikkaamalla koulutuksesta, korkeakoulutuksesta ja opiskelijoiden toimeentulosta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomi on ollut uudistamatta pitkän aikaa. Nyt joudutaan tasapainottaman tilannetta sekä leikkaamalla, hakemalla kasvua että rakenteellisilla uudistuksilla.

– Me joudumme nyt valitettavasti tekemään kaikki nämä asiat, koska aiomme tällä vaalikaudella laittaa Suomen kuntoon, että tämä näivettymisen tie loppuu eikä näitä leikkauksia jatkossa tässä mittakaavassa tarvittaisi, Juha Sipilä sanoi.

Alexander Stubbin mukaan nyt yritetään luoda mielikuvaa kuin edellinen hallitus ei olisi tehnyt koulutusleikkauksia. ”Kyllä teki”. Stubb sanoi pitävänsä mielikuvaa kohtuuttomana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)