Verkkouutiset

”Nato-jäsenyyttä ei pidä hakea ukonilmalla”

Hallitusneuvottelut olisi hyvä paikka arvioida Suomen Nato-jäsenyyttä, katsoo ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.).
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) katsoo, että Ukrainan tilanne vaikuttaa myös Suomessa käytävään turvallisuuspoliittiseen keskusteluun.

– Eri kommenteissa on Suomessakin arvuuteltu Suomen Nato-optiota ja milloin sitä pitäisi käyttää, Salolainen toteaa.

Salolaisen mielestä asiassa ei ole kuitenkaan syytä hätäillä.

– On naiivia kuvitella, että silloin kun on kriisi tulossa tai kriisi päällä, voitaisiin hakea Nato-jäsenyyttä. Nato-jäsenyyttä ei pidä hakea ukonilmalla vaan silloin, kun aurinko paistaa, Salolainen sanoo.

Salolainen perustelee tätä oikean viestin antamisella siitä, ettei ”Suomen Nato-jäsenyys ole kohdistettu ketään vastaan, vaan Suomi toimii yhdessä niiden valtioiden kansa, joilla on samat arvot ja lähtökohdat ulkopolitiikassa.”

Salolainen muistuttaa, että valtaosa EU-maista on myös Naton jäseniä.

Määrärahat ensin

Salolaisen mielestä hyvä hetki pohtia Suomen Nato-jäsenyyttä olisikin seuraavien hallitusneuvottelujen yhteydessä.

Nato-arviointi kun on Salolaisen mielestä myös vahvasti kytköksissä puolustusvoimien määrärahakysymykseen ja tätä kautta uskottavaan puolustuskykyyn.

– Oikea hetki arvioida asiaa on sen jälkeen, kun on ensin nähty, minkälaiset määrärahat puolustusvoimat saa, Salolainen katsoo.

Kokoomuksessa on suhtauduttu varsin myönteisesti Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Hallitusohjelmaan on kuitenkin kirjattu, ettei Suomi tämän hallituksen aikana valmistele Nato-jäsenyyden hakemista.

Salolainen muistuttaa myös, että presidentti Sauli Niinistön kanta asiaan on ratkaiseva. Presidentin toimikautta on jäljellä vielä nelisen vuotta eikä Niinistö ole toistaiseksi pitänyt jäsenyyttä ajankohtaisena.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)