Verkkouutiset

Valtiovarainministeri Petteri Orpo toivoo työmarkkinoille malttia

Tarvitsemme parempaa työelämää ja toimivammat työmarkkinat, kirjoittaa valtiovarainministeri Petteri Orpo Lännen Median sanomalehdissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Petteri Orpo toteaa muun muassa Kalevassa julkaistussa puheenvuorossaan, että viime viikot ovat olleet työmarkkinoilla jännittyneitä.

– Metsäteollisuuden ilmoitus suunnata liittokierrokselle ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n päätös irtisanoa keskusjärjestösopimukset kirvoittivat kovaa kielenkäyttöä. Nähdäkseni jännitteet ovat seurausta siitä, että viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisen vaikeita, hän kirjoittaa.

Orpo viittaa Suomen talouden romahdukseen vuonna 2009, eikä talous ole vieläkään sitä edeltäneellä tasolla.

Hän kuitenkin toteaa, että nyt taloudessa on kuitenkin tapahtunut selkeä käänne.

– Taantuma on ohi. Käänne pitää käyttää uudistumiseen. Emme saa pilata orastavaa kasvua jämähtämällä paikoillemme – emmekä varsinkaan riitelemällä.

– Toivon työmarkkinoille malttia, harkintaa ja aitoa keskustelua. Uskon, että työmarkkinapäättäjät tekevät vastuullisia ratkaisuja myös tulevana syksynä. Kannustan edelleen tulevalla liittokierroksella pyrkimään lopputulokseen, joka parantaa vientimme mahdollisuuksia pärjätä kovassa kansainvälisessä kisassa. Hallitus ei ole osapuoli näissä ratkaisuissa, Orpo kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että työelämän kehittäminen vaatii suuren kuvan hahmottamista, ei seuraavan syksyn tuijottamista.

– Jos ja kun tahdomme säilyttää hyvinvointimme, on meidän tunnustettava tosiasiat. Suomi pärjää tulevaisuudessakin laadulla. Laatua edistää parempi työelämä. On uskallettava päivittää työmarkkinamme tälle vuosituhannelle. Siinä ei kinastelu auta, vaan kaivataan selkeitä kehitysehdotuksia.

Hän toteaa, että työlainsäädännön tehtävä on taata kaikille hyvä ja oikeudenmukainen työelämä sekä kaikille riittävä toimeentulo.

– Uskon kuitenkin vakaasti, että monin tavoin parempaa työelämää saataisiin lisäämällä sopimista työpaikoilla. Sopiminen 2020-luvulla kuuluu työpaikoille, ei kabinetteihin. Työpaikoilla tunnetaan paikalliset olot parhaiten.

Valtiovarainministerin mielestä ratkaisuksi nousee nimenomaan joustavuus.

– Työnantajien pitää antaa mahdollisuuksia sovittaa yhteen perhe-elämää ja työtä. Etätyö, työaikapankit, joustava työaika ja osa-aikatyö ovat kaikki hyviä esimerkkejä joustavuudesta.

Petteri Orpo muistuttaa, että parempaa työelämää etsitään yhdessä.

– Pidän erittäin tervetulleina STTK:n ja Suomen Yrittäjien ehdotuksia yhteistoimintalain uudistamiseksi. Parempi yhteistoiminta lisäisi luottamusta työpaikoilla, hän kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)