Verkkouutiset

”Palvelua ja laatua byrokratian vaalimisen sijaan”

Kansanedustajat Outi Mäkelä ja Sari Sarkomaa vaativat, että taloudellisessa tilanteessa on priorisoitava ihmisten palvelut ja niiden laatu byrokratian vaalimisen sijaan. Heidän mukaansa normien purkua ei pidä pelätä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sari Sarkomaa (kok.) ja Outi Mäkelä (kok.) pitävät tiedotteessaan ongelmallisena nykytilannetta, jossa julkiset ja yksityiset toimijat ovat valvonnan suhteen eriarvoisessa asemassa.

Esimerkiksi yksityisen ikäihmisten hoitokodin perustaminen vaatii erikseen luvan aluehallintoviranomaisilta, kun taas kunnallista toimijaa ei sido vastaava lupamenettely.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Lainsäädännölliset ja valvonnalliset toimintaedellytykset pitäisi olla samanlaiset niin julkisella kuin yksityiselläkin toimijalla, edustajat toteavat.

Edustajien mukaan yhteiskunnan toimintaa ohjataan erilaisin laein ja normein. Turvallisuutta, toimivuutta ja laatua on lisätty normeja lisäämällä, mutta ”liika on liikaa tässäkin asiassa”.

– Käytännössä on osoittautunut, että esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhoitoalalla normitus on joiltain osin kääntynyt itseään vastaan.

Sarkomaa kertoo olleensa päivän hoivakodissa vapaaehtoistyössä. Ihmisiä vessaan saattaessaan hän huomasi, miten normi oli esimerkiksi siinä tilanteessa kääntynyt itseään vastaan. ”Aiemmin huonosti liikkuva potilas pääsi istualleen lavuaariin kiinnitettyyn kaiteeseen nojautuen, mutta nyt vessan suuri koko oli johtanut siihen, että lavuaari oli pitkällä ja istumaan asettamisen tarvittiin kaksi auttajaa”.

Edustajat vetoavat kehysriiheen ja ministereihin, jotta kipukohdat saadaan esiin. Vaateista jotka haittaavat enemmän kuin hyödyttävät on heidän mukaansa päästävä eroon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)