Verkkouutiset

Kotouttamisen hintalapussa ”puhutaan sadoista miljoonista euroista”

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan Suomella on edessä melkoinen savotta oleskeluluvan saaneiden ihmisten kotouttamisessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kotouttamisen hintalappu on Jari Lindströmin mukaan täysin riippuvainen siitä määrästä, joka oleskeluluvan saa, mutta joka tapauksessa puhutaan isoista rahoista.

– Kyllä me varmaan puhutaan sitten sadoista miljoonista euroista kokonaisuudessaan, hän sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Lindströmin mielestä ei pidä maalata liian synkkää kuvaa, mutta pitää olla realisti siinä, mihin Suomessa pystytään.

– Kyllä meillä on melkoinen savotta siinä, että nämä ihmiset oikeasti kotoutuvat, hän arvioi.

Hän painotti, että kotoutuminen ja työllistyminen kulkevat käsi kädessä.

– Työllistyminen on paras tapa kotouttaa nämä ihmiset. Jos ei siinä onnistuta, niin menee vuosia ennen kuin nämä ihmiset pääsevät kotoutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan, Lindström totesi.

”Tarkoitus ei ole rakentaa ohituskaistoja”

Kouluttaminen ja työllistyminen ovat kotouttamisessa Lindströmin mukaan oleellisia asioita, mutta hän painotti, että tarkoitus ei ole rakentaa mitään ohituskaistoja. Käyttöönotettavien keinojen pitää olla sellaisia, että ne sopivat kenelle tahansa.

– Kielikoulutus on tietysti asia erikseen, mutta oli kyse nyt sitten koulutussopimuksesta, oppisopimuksesta tai ylipäätään työmarkkinoista, niin asian kanssa pitää olla todella tarkkana, että ne polut, mitä tässä tehdään, pitää soveltua kaikille.

Lindström kertoi, että auttamishaluiset yritykset ovat ottaneet paljon yhteyttä ja myös alueet ja kunnat ovat olleet aktiivisia. Politiikkojen tehtävä on sitten hänen mukaansa poistaa esteitä auttamiselta.

– Aika monesti me törmätään kaikenlaisiin byrokraattisiin esteisiin siinä, että haluttaisiin tehdä sitä tai tätä ja meillä on sitten joku asetus tai sääntö tai määräys, joka tekee asiasta vaikean.

Hän muistutti esimerkiksi työturvallisuus- ja vastuukysymyksistä, kun turvapaikanhakijoilla haluttiin teettä lumitöitä.

Lue myös:

Ministeri Lindström: Paine kotouttamisessa voimistuu

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)