Verkkouutiset

”Venäjä sekaantui USA:n vaaleihin näyttääkseen voimansa ja luodakseen epävarmuutta”

Kyberturvallisuusasiantuntija Jarno Limnéllin mukaan CIA:n väite, että Venäjä olisi sekaantunut USA:n vaaleihin, on vakava ja poikkeuksellinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll kommentoi Twitterissä CIA:n selvitystä, jonka mukaan Venäjä on puuttunut USA:n presidentinvaaleihin ja tavoitellut Donald Trumpille vaalivoittoa. Limnéllin mukaan CIA:n väitökset ovat kovia ja poikkeuksellisia.

– Tämän myötä huoli vaalien turvallisuudesta ja vaikuttamispyrkimyksistä Euroopassa kasvaa, Limnéll sanoo.

Hän nimeää kolme motiivia, joiden vuoksi Venäjä on hänen arvionsa mukaan sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin.

Tärkeintä hänen mielestään on ollut epäluottamuksen luominen yhdysvaltalaista poliittista järjestelmää, vaaleja ja poliittisia instituutioita kohtaan.

– Kyse on epävarmuuden luomisesta, jolla pyritään tekemään Yhdysvalloista sisäisesti heikompi ja yhtenäisempi sekä muiden silmissä epäluotettavampi, Limnéll sanoo.

Toiseksi Venäjä yhtenä maailman kyberkyvykkäimmistä valtioista testaa Limnéllin mukaan rajoja, mitä digitaalisessa toimintaympäristössä voi tehdä ja millaisin seurauksin.

– Ennakkotapauksia on toistaiseksi vähän, samanaikaisesti kun valtioiden (muidenkin kuin Venäjän) toiminta kyberympäristössä muuttuu aktiivisemmaksi ja aggressiivisemmaksi.

Kolmanneksi kyse on Limnéllin mukaan voimannäytöstä, jossa hakkeroinnit ja tietovuodot ovat yksi tapa edistää Venäjän poliittisia tavoitteita ja vaikuttaa toisen valtion vaalien lopputulokseen.

– Venäjä haluaa näyttää olevansa sekä halukas että kyvykäs puuttumaan maailmanpolitiikan kehitykseen – myös Yhdysvalloissa, Limnéll sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)