Verkkouutiset

”Suomessakin ehkä kannattaisi ottaa käyttöön jonkinlainen velkajarru”

Kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti pitää erikoisena vasemmiston vaatimuksia elvytyksestä tilanteessa, jossa valtiontalous on alijäämäinen seitsemättä vuotta peräjälkeen. Hänen mielestään Suomessa kannattaisi harkita velkajarrun käyttöönottoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Sanna Lauslahti (kok.) pitää erikoisena vasemmiston vaatimuksia elvytyksestä tilanteessa, jossa valtiontalous on alijäämäinen seitsemättä vuotta peräjälkeen.

Lauslahden mukaan vaatimus elvyttämisestä pulpahtelee esiin tuon tuostakin kuin patenttiratkaisuna kaikkiin talousongelmiin. Aiemmin viikolla elvyttämistä ja leikkauksista luopumista peräänkuulutti vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

– Tuntuu, että riippumatta ongelmasta vasemmisto tarjoaa ratkaisuksi elvytystä. Mutta talouspolitiikassa pitää toimia tilanteen vaatimilla tavoilla. Ei ensiaputilanteessakaan sännätä heti painelemaan rintakehää, vaan ensin pitää tarkastaa, ovatko hengitystiet avoimina. Tai jos on massiivinen verenvuoto, se pitää tyrehdyttää, Lauslahti vertaa.

Lauslahden mukaan elvytykselle ei ole sen paremmin perusteita kuin edellytyksiäkään. Hän myös kaipaa pidempiaikaista sitoutumista talouden tervehdyttämiseen.

– Pahoin pelkään, että siinä vaiheessa, kun talous kääntyy kasvuun, poliitikot alkavat taas puhua jakovarasta, ikään kuin alijäämävuosien kerryttämää velkavuorta ei olisi koskaan syntynytkään. Suomessakin ehkä kannattaisi ottaa käyttöön jonkinlainen velkajarru, jollaisia eräissä Euroopan maissa jo sovelletaan.

Lauslahden arvioi, että valtiolle voisi myös harkita kuntapuolelta tuttua alijäämän kattamisvelvollisuutta.

– Tämä vahvistaisi Suomen velallisuskottavuutta ja auttaisi pitämään hyvän luottoluokituksen mahdollistamat kohtuulliset velanhoitokustannukset, hän perustelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)